Paranın Zamansal Değeri Nedir?







Atalarımız vakit nakittir demiş o zaman paranın zamansal değeri mi yoksa zamanın parasal değeri mi var? . Ne taraftan bakarsak bakalım zamanla para arasında bir orantı vardır. Nitekim hayata başarılı olmanız da zamanınızı ve paranızı yönetmekten geçiyor. Zamanın büyük bölümünü para kazanmak için harcayan insan parayı harcarken aynı derece de düşünmüyor onun içinde parayı harcarken hayatını harcamış oluyor. Kazanırken de harcarken de iyi düşünülmeli gereksiz harcamalardan kaçınarak çalışarak zamanda en yüksek oranda kazanç sağlamalıdır. 

Özelikle ticari, yatırım ve işletme yönetimi konusunda faaliyette bulunanlar yatırım yaparken yatırımın özelik, vergi, nitelik ve zamansal durumunu düşünülmelidir. Halk arasında bu günün 1 lirası yarının 5 lirasından iyidir ifadesi de bu sözü doğrular niteliktedir. Elinizdeki nakit paranız durduğu yerde enflasyon ve tüfe, faiz gibi etkilerin karsısında değer kayıp eder. 

Bunun yanında yapılan bir yatırımda 1 yılda kazanılan kar % 15 de olsa 3 yılda kazanılan % 35 den daha fazladır. Alırken kazanan ve değer artısından sonra piyasa fiyatına satılması da önemlidir. Yatırımları analiz ederken ileri dönük planlamada maliyet ve kar analizi yaparken zaman etkisinde göz önünde bulundurulmalıdır. İşletme yönetiminde ürün satısı hızlandırmak içinde kar oranı düşürülür. Elinizdeki nakdinizin varsa bir an önce yatırım yapılmadır. Ancak doğru yatırıma doğru zamanda girilmesi de önemli bir etkendir. 

Yatırımın kendini amorti etme süresi olarak hesaplanan olay tamda zamansal değerdir. Bir yatırımda küçük yüksek karlı yatırımın yerine düşük fiyatlı ama 3 kattı alım yapılacak bir enstrüman daha fazla kazandırır yanı zamanda bura da yatırımın nitelik özeliği çıkıyor. Ondan sonra da vergi durumu ve bazı yatırımların bakım maliyetleri de hesaplanmalıdır.


Yorumlar