Esnaf Nasıl İş Adamı Olur ?






Planla iş hayatının gerçekleri bir birinden çok farklıdır. Hiç bir iş adamın hayatı filmlerde izlediğiniz gibi yada kitaplardan okuduğunuz gibi olmaz. Her ne kadar işletme kuran insanlar hayalinde iş adamı olmak olsa da genelde esnaf olur. Esnafla iş adamı arasındaki fark sadece düşünce biçiminde yatar. İş adamı işin üstünde çalışırken esnaf işinde çalışır. Aslında esnaf işletmeci, iş adamı demek yerine kendi işinde çalışsan insan demek daha doğru yaklaşım olur. 


Bizlerde kendi işletmesini kuran insanlar beli bir plan yerine göre duyumlara dayanarak araştırmamdan yada duygusal davranarak işletme kurma surecine giriyorlar. İşin teknikerliğinden gelenlerde genelde iş yerinde verilen parayı az bulur yada kendini çok yetenekli olduğunu düşünerek hareket eder. Oysa bir işin teknik konunu bilmek işletmeci ve iş adamı olmak için yeterli değildir. Çünkü bir birinden çok farklıdır. İş adamı olmak bir hayat tarzı iken teknikerler işletme yönetim bilgisinden uzak insanlardır. Onun içinde sadece giderlerini karşılayacak kadar para kazanırken çok azı yatırım yapacak kadar para kazanır. 


Teknikerlik ten gelen yada babasının işini devam ettirenler işletme yönetimi konusunda kendini geliştirmeli ve işletme yönetim danışmanlarından faydalanmalıdır. O zaman ancak sistemli bir işletme kurulur ve işin içinde çalışmak yerine işin üzerinde çalışarak işini ve işletmesini geliştirmek, bağlantılar yapmak, işletme kültürünü artırmak için faaliyetlerde bulunarak sosyal sorumluluk ve ilişkiler yollu ile yeni müşteriler bulur. 

Bir iş adamının kişisel gelişim yanında işletmesini büyütmek ve geliştirmek için gündemi de takip etme sının yanında finansal yönetim, işleri koordine etme, Muhasebe, Ticaret ve Hukuki kanunları hakkında bilgi sahibi olmadır. Ayrıca pazarlama ve satış konularında deneyim önemli olup insan ilişkileri, iletişim konularında iyi olması gerekiyor. 

Yeterli derece de para kazanamayan esnaf işletme analizi yaparak eksikleri belirlemeli ve tam bir işletme sistemi kurmasıyla karlı olur. Yeterli bilgi deneyime sahip olmayanlar bayilik ve franchise alarak da sistemin bir parçası olurlarsa kısa yoldan iş adamı olurlar. Ancak franchise almanın olumlu ve olumsuz firmanın taleplerini iyi analiz etmek gerekiyor. En iyisi işletme bilginiz ve işletmenizi bir uzmanına analiz ettirerek gerekli plan yapın derim.  Daha detaylı bilgi için yazının sonuna yorum yapmanız yeterlidir. 


Yorumlar

Yorum Gönder