İşletmeci Olmak Kolay Mı ?





İşletme kurma amacınız ister zengin olmak, isterse bir amacınızı gerçekleştirmek için hayat geçirin, İşletmecilik zor değil ama kolayda değil. Bir işletmecinin kesinlikle iş planı yapmasını tavsiye ediyorum. Ancak ne kadar iyi bir işletme planı olursa o kadar daha iyi hedeflerinize ulaşın bunun için işletme planını yazılı hale getirmeniz ve işletme yönetim uzmanlarından yardım almanız gerektiğini vurgulamak istiyorum. Hiç bir zaman bir iş planı % 100 uygulanamaz en verimli işletme planında iş planının en fazla % 60 uygulanmaya konur. 

Bir heves yada yarım bilgilerle işletmeci olunursa sonuç kaçınılmaz olarak iflasla biter. Özelikle bana işletme kurulumundan önce soranların yüzde % 80 vaaz geçiyor. Çünkü ellerinden sağlam işletme planı olmadığı gibi işletme yönetimi için gerekli donanım ve işletmeci için gerekli donanın ve bilgiden yoksun olmalarının yanında kişisel olarak işletme yönetecek psikolojik ve kişilik olarak hazır değiller. Bireysel işletme açanların % 95 en fazla 6 yılda işletmesini kapatmak zorunda kalıyorlar. 

İş hayatı yazılan yada söylenen gibi değildir. Kağıt üzerinde çok basit ve uygulanabilir görünen planlarda gerçekleştirme aşamasında hiç hesapta olmayan psikolojik, insan faktörüne  dayanan olaylar, kanunlar ve mali durumlar ile ülkenin ve iş yapılan sektörün dalgalanmaları, finansal yönetim, ekonomik kriz ve durgunluklar, imalat hataları, yönetim hataları gibi bir çok hesaplanamayan durumlar ortaya çıkar. 

Bayanların anlaması acısından yemek yapmak örneği çok uygunken erkekler için askerlik hayatından örnek vermek daha uygun olur. Yemek tarifini okumak yada yazman sizin çok iyi yemek yapacağınızın anlamına gelmiyor. Zira yemek tarifi ile yemek yapmak çok farklıdır. Yeterli olanaklara ve malzemelere ve aynı tarife sahip iki bayanın yaptıkları  yemekler lezzet ve tat olarak çok farklıdır. Çünkü mutfakta deneyim ve sezgiler, işe odaklanmak, kullanılan ekipmanları bilmek, psikolojik durum ve ortamın ısısı ürünlerin durumu değişkenlik gösterir. 

Askerlikte de bir bölgeye operasyon yaparken planlama kolayken arazide yağmur, arazi şartları, askerin durumu, sıcaklık, tesisatın bakımı ve hedefi gerektirmemekle, düşmanın konumu elindeki silahlar ve sizin ile onun gücü , ön bilgiler ve değişen şartlar için ani karar değişişiklik yapmak gereke bilir. Bunlar için beklenmedik durumlarda yeni kararlar alınmalı ve planlarda değişiklik yapılmalıdır. Bir yol uygun değilse başka bir yol bulunmalıdır hedefe varmak için. 

Diyelim ki işletmeci olmak için o işi yapmak da yetmez işletmeci zekası gerekiyor. Eger yemek her yemek yapan başarılı işletmeci olsaydı o zaman lokanta ve kafeler, restoranların işletmecileri bayan olmalıydı. Bir işletmecinin sahibi olması gereken niteliklerle birlikte işletme sistemi kuracak ve bunu devam ettirecek yeteneklerin olması gerekiyor. Sizler en iyi yemekleri yapsanız, en iyi hizmetleri de sunsanız, bölgenizde en iyi işi yapan olarak tanırsanız da  sisteminiz yoksa yürütemezsiniz. Çünkü işletmecilik bambaşka bir olgudur.  


Yorumlar