Sadece Okumakla Olmaz Devamlılık Şart



Hayata başarılı işletmeci olmak sadece iyi bir okuldan yada okumaktan mezun olmanın yeterli olduğunu düşünenlerin yanında çıraklıktan gelen insanların daha başarılı olduğunu düşüneneler var. bazıları da sadece bir kaç kitap okumakla kendilerini o konuda uzman ve bilir kişi olarak lanse ediyorlar. Oysa iş hayatı karmaşık olduğundan eğitimlerde verilen yada kitaplarda yazılanlardan çok farklıdır.

Bu zamanda öyle okullarda mezun olmuş işletmeci, ekonomi finans ve pazarlama gibi ilgili bölümlerden mezun olup ta hayatı başarısızlıklarla dolu kendi işini kuramayan veya kurduğu halde batıran bir çok insan tanıyorum. Bunlardan bir kısmı da babasının iş yerine yenilikçi ve yeni nesil olarak devir aldığında ilerletmek yerine batıranları zaman zaman görüyoruz.

Bir zamanlar fırsatları çok iyi değerlendirdirerek zengin olan insanların hayat yolunun sonunda 5 parasız kaldıkları ve iflas ettikleri çok rastlanan bir durumdur. Bunun en büyük nedeni insanın kendi kendine bilemeden engellerler  koymasından kaynaklanıyor. Çok iyi okullardan mezun olmuş her şeyi ben biliyorum, bizler böyle öğrendik onun için okumaya ve eğitimlere birilerine danışmaya gerek yok diyerek kendini üstün görme kibri ve adam başarılı oldum psikolojisinin verdiği duygu ile kendini üstün gören insanlardan oluşuyor.

Okumak ve işin uzmanlarından sürekli akıl almak her acıdan işletmelerin ilerlemesine katkı sağlarken okumak sadece ufkunu geliştirir. Oysa insanı diğer insanlardan farklı yapan bildiklerinden çok hayata uygulamaya koyduklarıdır. Kitaplarda ve eğitimlerde verilen bilginin çok azının uygulana bilir olmasının nedeni eğitim ve yazılanlarda cevre faktörü, finansal durum, ülkenin durumu, ekonomi, insan faktörü ve bireyin özelikleri göz önünü alınmadan genele yönelik olmasıdır.

Kısacası iyi okullardan mezun olmanın yanında sürekli kendini geliştirmeli ve her zaman güvenilir birilerinden destek almalıdır. İş hayatında bazen fren bazen de gaza başarsak arada bir vites değiştirmek gerekirken ortamı ve durumu analiz ederek en uygun şekilde ilerlemelidir.  Çok iyi eğitimler görmemiş ama başarılı olmuş insanların farkları kendi kişisel tutumları ve kendilerini sürekli geliştirmelidir. Hayat inişli çıkışlı iyi olduğu zamanlarda kötü zamanlar odluğunu unutmadan tedbirler alınmalıdır. Yoksa en ufak bir sıkıntıda giderler.  


Yorumlar