Bireysel ve Kurumsal Yatırımlar Arasındaki Fark Nedir?



Yatırım demek para kazanmak amacı ile işletme giderlerinin düşük ve devlet tarafından firma kurma işleminin zorunlu olmadığı beli bir zaman sonra satılmasıyla yada üretimin satılmasıyla elde gelir etmek için sermaye koymaktır. Yatırımlar arasında enerji yatırımı, elektrik üretim yatırımları, işletmeye ek bina, ekipman yatırımı, gayrimenkul, arsa ve konut yatırımlarının yanında borsa ve döviz yatırımları akla geliyor. Her yatırımın kendine göre vergisel ve mali boyutu vardır.

Bireysel ile kurumsal yatırımlar arasında farklar vardır. Bazı işlerde bireysel olarak beli bir adete kadar alım, satıma veya zaman olarak sınırlama koyarak vergi alınmıyor. Aynı işlemleri kurumsal olarak yaparsanız her şeyin kayıtlı ve kanunlara uygun olması har hangi bir sınırlama olmadan karın vergisi alınıyor. Örnek olarak konut yatırımında 5 yıl sonra satması halinde bireysel yatırımcılardan vergi alınmazken kurumsal firmalar adına yapılan işlemlerden vergi alınıyor.

Aynı zamanda otomobil alım ve satım konusunda yıllık 4 adet sınır konulmuş olup daha fazla işlem yapıldığında vergi alma durumu söz konusu oluyor devletin. Yatırım yapacak kişi yâda kurumların yatırımının niteliklerine göre analiz yapıldıktan sonra kurumsal mı yoksa bireysel olarak mı yatırım yapılacağına karar verilmedir.


Bireysel ve kurumsal yatırımların arasında farkların yanında kurumsal olarak işlem yaparsanız bütün giderleri firma adına gösterip vergiden düşürmeniz mümkün bu vergi kaçırmak değil vergiden kaçınmak olup yasal olarak kanunlar bunu izin veriyor. Çünkü ne kadar gider olursa nakit akısı o kadar çok olur dolasıyla piyasa hareketli olur devlet daha fazla vergi almış olur. Kısaca firmalar harcayıp kalanı vergi olarak verirler. Bireyler işe kazancın vergisini verdikten sonra kalanı harcarlar üstelik pek çok giderleri gider olarak fatura edemiyorlar. 

Yorumlar