İşletme Kurma ve Yatırım Analizi Yapma


Hangi amaçla olur olsun işletme kurmak isteyen insanlar ve işini geliştirmek isteyen firmalar için işletme kurmaktaki amaç tabi ki para kazanarak hedeflerini ulaşmaktır. Elindeki birikimi daha çoğaltmak, değerlendirmek amacı ile yatırım yapmak isteyenlerin ve işletme kurmayı düşünenlerin aklında bir çok soru vardır. Bu soruların başında hangi işi yapalım, hangi iş daha çok para kazandırır,  nasıl zengin olurum, işletme kurma maliyeti ne olur, bu işten ayda ne kadar para kazanılır, ne kadar sermaye gerekli,  getirisi ne olur gibi çestli sorularla geceleri bile uyuyamazlar. İşletmecinin en büyük korkusu yanlış iş ve yanlış kararla iflas etmek ve elindekinden olmaktır. 

Girişim zamanında bir çok iş düşünür bir diğerinden diğerine atlar.  Hangi işi yapacagına bir türlü karar veremez. Arkadaşlarına sorar, işi yapanlara sorar, İnternetden araştırır, bayilik veren firmalara sorar, franchise almayı düşünür. Bu dönem girişimci için son derece sıkıntılı bir dönem olup genelde duyumlara göre hareket eder.  Kendine göre gelir gider hesaplamaları yapar ve ondan sonra karar verir. Bu aşamada işini iyi bilen danışmanlardan faydalanmak aklına bile gelmez. Ne zaman ki işler ters gider o zaman ya danışmanlardan faydalanır kurtulur yada işletmeyi devir etme yada kapatarak işten elini ceker.  

Öncelikle işletme kurmak isteyen insanın yaşı, oklu durumu, eğitim ve tecrübe ile iş yapmak istediği konu hakında bilgisinin yanında işletme yönetimi ve finansal bilgisi olmasa sadece giderlerini karşılayacak  kadar para kazanır ve daha fazla büyüyemez. Her girişimcinin bir işletme planı yapmalı ve işletme yatırım fizibilitesi hazırlanmalıdır.  Gelir ve giderler kalem kalem yazılmalı ve tek tek titizlikle hesaplandıktan sonra kendini amorti etme süreleri ve fizibilite durumuna bakılmalıdır.  

Her işletme kendine göre gelir ve giderleri değişir. yatırım tutarı, amortisman süreleri, yatırımın ömrü, vergiler, zaman, net kar hesaplanmalı.  Birileri bu işten çok para kazandı diye sizlerde kazanırsınız yada kazanamasınız anlamına gelmez. Bazen piyasa doygun olurken bazen de yeni bir pazarda yer almak size fırsatlar sunar onun için her girişimci kuracağı iş yada yatırım ile ilgili plan ve fizibilite hazırlamalı ondan sonra karar vermelidir. Kulaktan dolam bilgilerle değil gerçek verilerle hareket etmek her zaman size daha mantıklı yol almanız için önünüzü aydınlatır. . 



Yorumlar