Kosgeb Destek ve Girisimcilik Egitimi





Bir toplumun ve insanların ilerlemesinin temel yollu bilgi ve ekonomiden geçiyor. Devlet eğitim ve isletmelere destek sağlamak amacı ile uzun dönemli kosgep. Kırsal alan ve tarımı destekleme kurumu tarafından girişimcilik eğitimi vererek gerekli yatırım yapmalar ini destekleyerek isletmelerin ilerlemesine katkı sağlıyor. 



Kosgeb isletmelere yönelik makine ekipman ve inşaat yeni isletme kurma ihracat gibi bir çok sektörde destek sağlarken kırsal alan ve tarımı destekleme kurumu da çiftçileri kalkındırmak için yatırımlara destek sağlıyor .Destek alınan ekipmanın ve yatırımların bir kısmını devlet tarafından karşılanmasıdır. 


Teşvik ise vergi sigorta giderleri uzun vadeli krediler ve ihracat konularında indirim yaparak teşvik ediyor. dönüm ödemesi, süt teşvik, gübre ve mazot desteği sağlıyor. Ülkemizi beli bölgelere ayırmak yollu ile geri kalan bölgelere en buyuk destek sağlıyor Ancak bizim insanımız destek ve teşvikleri takip etmiyor dolasıyla faydalanamıyor.


Özelikle tarımsal ve hayvansal kredilerinde buyuk sorular var. Çünkü verilen eğitimler yetersizdir. Bir insan en az 4 ile 10 yılını vererek basarili isletmeci olurken 1 haftalık eğitimle verilen girişimcilik ne kadar basarili olur. Üstelik verilen eğitim girişimcilik eğitimi olup islemecilik eğitimini içermiyor. Oysa girişimcilik işletmeciliğin çok balandırılıdıgı ve ovulduğu buz dağının üst tarafını oluşturur. Girişimcileri kendi islerini geliştirmek devamını sağlamak için işletmeciliği öğrenmek zorundalar aksi durumda devam etmeleri mümkün değil. 


Devletin yaptığa en buyuk hata isletme eğitimi vermemesidir. İyi bir girişimcinin isletmeci olması için musahabe ve finans yönetimi. Satış ve pazarlama organize ve isletme yönetimi insan ilişkileri ve is hukukunu temel olarak bilmeli isletme yönetim ve yatırım konularında kendini geliştirmesi ve sektörsel yayın, danışanları takip etmedir. Verilen destek ve teşviklerin başarısız olmasının nedeni verilen girişimcilik eğitimlerinin yetersiz olusundan dolayı ve destekleme alanları etkin olarak kontrol ve takip edilmiyor.


Özelikle buyuk bas hayvancılık alanında kullanılan kredilerde buyuk sorunlar var. Alınan destek ödenmeden yanlış yönetim, işletme ve yatırım yüzünden hayvanlar elde çıktıktan sonra da ödemelerin devam etmesi kotu bir durum. Aslında böyle şartlarda verilen kredi ve destekler için çiftçileri takip edilmeli ve hayvanların satısını engellemek için kanun çıkartmalı ayni zamanda Tarim il müdürlükleri ücretsiz veterinerlik ve ziraat danışmanlık yanında islemecilik eğitimleri de verilmelidir. Ancak o zaman ilerleme soz konusu olur. 


Destek almak için gelenlere önceden para nakit yatırım miktarına göre veriliyordu ancak uygulama da bir çok suistimal olunca devlet bu defa proje onaylanırsa sen yatırım yap faturayı bana getir sonra ödeyelim diyor buda gerçekten is yapacak ama nakitti olmayanların onunu kapatıyor. 


Basarili bir is ve yatırım için kesinlikle isini bilen birilerinden sürekli destek almalıdır. Ancak bu şartlarda bir ilerleme söz konusu olur.


Yorumlar