1 mw Ges Sistemin Maliyeti Nedir?



1 mw ges arazi
Güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi kurarak devlete satmak için 1 mw yani 1000 kwh sistem kurmak gerekiyor. Lisansız üretim için genelde yatırımcılar 1 mw seklinde kurulum yaparak tedaş’a bağlantı anlaşması yaparak, elektrik üretiminden para kazanmaya başlıyorlar.  Sistem arazi veya çatıya kurulumuna göre maliyet değişkenlik gösteriyor.
Türkiye’de bulunan enerji firmaları güneş enerji sistemi kurmak için birbirinden çok farklı fiyatlar verebiliyor. Bu fiyatlara etki edenler işe panellerin menşe ve marka, üretim gücü, inverterler, AC kabloları, DC kabloları, Arazinin yapısı, hafriyat çalışmaları,  Panellerin montajında alt yapı olarak 2’ li veya 3’lü olması, kurulumun çakma ya da betonlama olması takip sistemleri, enerji nakil hattı, trafo için yapı, kesiciler, telle çevrenin çevrilmesi, aydınlatma, güvenlik sistemi, bağlantı elamanları, konstrüksiyonun kalitesi  gibi bir çok etken vardır.
Bu kadar fiyata etki eden elamanlar ve bunların kendi aralarında farkları olanca da her firma farklı fiyatlama ve kurulum teklifi yapmaktadır. Ülkemizde firmalar 1 mw için birbiri ile yarışır gibi fiyat teklif ile maliyetinin altında kabul edilemez şekilde fiyat kırıyorlar. Bu durumda günü kurtarma peşinde koşan firmalar tarafından projelendirilen sistemlerde verim ya istenildiği gibi olmuyor ya da sonradan yatırımcının birçok ek ödemelerle karsı karsıya kalarak beklenen maliyetten daha yüksek olmasına neden oluyor.
Bu durumda kalitesiz ürün, montaj ve sistemlerle tamamlanan elektrik üretim santrali beklenen verimi gösteremeden çürümelere ve sorunlara neden oluyor. Bu sorun nedeniyle daha kendini ödemeden bakım maliyetleri, verim de düşüşler, fazla işçilikten dolayı işletme ve bakımı beklenenin üzerinde oluyor. Bu istenmeyen durumlardan dolayı planlanan geri ödemeler ve amortisman süreleri ile hesaplanan gelir elde edilemiyor.
Ticari ya da kendi öz tüketimi için güneş enerjisinden elektrik üretimi kurmak isteyen yatırımcılar kesinlikle sadece fiyat odaklı değil aynı zamanda kalite ve kendilerine yapılacak hizmetlerin teker teker yazılı halde karsılaştırarak karar verilmelidir.  Aynı sistem olsa bile sadece dc akım iletkenleri bile fiyatta farklılık meydana getirmek için yeterlidir.  Bu sebeple güneş enerji sistemi kurmayı düşünenlerin en ince detayına kadar dikkat etmeleri gerekir. Aksı durumda zararla karsı karsıya kalırlar.
Ülkemizde işletmecilik anlayışı sadece fiyat üzerinden rekabet etme düşüncesi yaygındır. Güneş enerji sistemleri modüler ve yeni gelişme potansiyeli yüksek olduğundan dolayı da Ufak yatırımla işletme açarak para kazanma derdine düşen insanlar her gecen gün güneş enerji firması açarak faaliyetlere başlıyorlar.  Aynı hızla da piyasadan iflas eden güneş enerji firmalarını görmek mümkündür. Yakın zamanda Ülkemizde ki bazı güneş enerji firmalarını bu kötü son bekliyor.
Sadece fiyat üzerinden satış yaparak para kazananlar az kardan dolayı iflas etiğinde geride kalan sistemlere bakım ve kontrol hizmetleri, eksik ürün tamamlama, memnuniyetsizlikleri giderme gibi olanaklar kalktığından dolayı yatırımcılarda zarar görüyor.  Bu nedenle ürünler, sistem kurulumu, Enerji firmasının güvenirliği ve iş deneyimi en önemli kriterlerdendir. Güneş enerji sistemler uzun dönemli bir yatırım olduğundan dolayı günü kurtarma peşinde olan firmalara itibar edilmemelidir.
Yaptığım kısa bir araştırma sonucunda 1 mw güneş enerji sistemi kurmak yaklaşık arazi ve harçlar hariç 3.000.000 TL civarındayken kimi firmalar 2,600.000 TL kadar fiyat veriyorlar. Oysa teklif iyi incelendiği zaman pek çok hizmetin olmadığını, sistemi oluşturan parçalar ve montaj, kablo, alt yapı fiyat dışında tutularak ayrı fiyat istiyorlar. Onlarında fiyatı eklendiğinde beklenen fiyattan % 20 kadar fark ediyor.  Bu nedenlerden ötürü aman ha parayla para kazanayım derken hayal kırıklığına uğramayın ve her denilene inanmayın. Unutmayın bir ürünün fiyatı normalin altındaysa orada bir hile vardır. Çünkü her şeyin bir maliyeti vardır ve hiç kimse zararına iş yapmaz.

Yorumlar