Güneş Enerjisine Teşvikler ve IPARD 2 Destekleri



Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden elektrik üretimi için devlet  destek ve teşviklerle yatırımcıları ve kendi öz tüketimi için güneş enerji yatırımlarına destek oluyor. Ticari amaç için elektrik üretimi yapanlara gümrük vergisinden muaf tutuğu gibi Yatırım teşvik belgesi almaları durumunda kdv den de kurtuluyorlar. Ayrıca güneş enerjisinden üretilen elektrik satısından dolayı olsan kardan 5 yıl boyunca kurumlar vergisi almıyor.  

Tarım ve hayvancılık için de Tarım ve kırsal kalkındırma Kurumu tarafından işletmelerin ve Çiftçilerin  kendi elektrik üretimini yapmalarını sağlayarak elektrik faturalarından kurtulmaları işletmelerin rekabet üstünlüğü sağlayarak maliyetleri azaltmaları ve kararını artırarak verimli birer işletme haline gelmesi için çalışmalar yapılıyor.  Eylül ve Ekim ayında IPARD 2 programı ile  % 70 ve  % 100 hibeler yakında başlayacaktır. Faydalanmak isteyenler dosyalarını hazır etmeleri gerekiyor.  

Yerel yönetimlerden Belediyelere 10.000 nüfusunun  altında olması durumunda % 100 hibe  üzerinde olması durumunda iller bankası iş birliği ile  Düşük faiz, uzun ödeme dönemi ile finansman desteği vermeyi planlıyorlar. İĞARD2 Programı kapsamında  sadece yenilenebilir enerji kaynakları değil aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla ilgili bütün işletmeler için işletme kurmadan, makine alımına ek yatırımlara, tesis büyütmeler, ihracat desteklemeleri, fuar, reklam gibi bir çok işletme faaliyetlerinde destekleme ve teşvikler  veriyor. 


Destek ile teşvik arasındaki fark Sizden bir yatırımın bir miktarını ben karşılarım diyorsa bu destekleme oluyor. Sizden gider olarak çıkan harcamaları almam diyorsa bu teşvik oluyor. Yine kosgeb ile girişimcilik eğitimleri alan kişiler iş yeri açtıklarında yada tarımsal olarak işçi aldıklarında kdv, faiz, sgk, vergi, beli başlı devletin alması gereken kesintilerde oranlar düşürüyor yada bazı bölgelerde ve yatırımlara göre hiç almıyor. Onun için Türkiye yi beli bölgelere ayırarak beli oranlarda detsek ve teşvikler veriyor.



Yorumlar