Para Kazanmak Yatırımcı ve Finansal Zeka İle Olur


Para kazanmayı bilmek ve kazandığın parayı yönetmek bir insanın hayatındaki en önemli etkendir. Para kazanmak yetenek işi, para dan para kazanmak işe para zekası yada finansal zeka olarak tanımlanır. Aslında finansal zeka para yönetimi, finansal yönetimdir. Tasarruf etmek, para ile para kazanmak, kurumsal para yönetimi ve bireysel nakit yönetimi ile aile bütçesi gibi faaliyetler para yönetimine girer. Çalışmak yada parayı çalıştırmayı bilmek para kazanmaya girer.  

Peki insanlar nasıl para kazanır. Aslında yetenek ile  çalışarak, yatırım yaparak yada bilgisi ile para kazanılır. Örnek olarak Bir insan öğretmenlik yaparsa bilgisi ve yeteneği ile para kazanmış olur, Parası ile yatırım yaparsa bilgisi ve parası ile para kazanmış olur. Bedenen çalısan bir insan işe bilgi ve bedeni ile kazanmış olur. Demek ki para kazanmada ortak etken bilgidir. Bilgi olmadan para kazanmak mümkün değildir.  Bir hamal bile bilgisi varsa para kazanır yoksa kazanmaz.  

Parayı kazandık, Parasal zeka ile yatırım yaparak daha çok para kazanmak için parasal zeka , para aklı devreye girer. Burada yatırım yapmak için ilk önce tasarruf ederek para biriktirmeyi öğrenmek gerekiyor yoksa ne işletme açmak için nede yatırım yapmak yada oluşacak ilerideki harcamalar için para bulamayız. 

Paramız var ondan sonra kendime bir yatırım planı hazırlayarak ne kadarlık yatırım yapılmasının gerektiğini ve bu yatırımın getirisi, zamanı, vergisi, özeliği, faiz durumu ve tefu ile getiri zamanı ve amortismanları ile bakım ve işletme giderleri, karlılık oranı ve riskleri değerlendirilmelidir. Bir yatırımın geliri ne kadar yüksekse riski de o kadar yüksek olur. Onun için çok karlı bir iş, iyi para kazandırır diyenlere pek itibar etmeyin. Karlı bir yatırım tufeden yada faizden daha yüksek getirisi olmalı. 

Bazı yatırımlarda başka finansal kaynaklara borç alma veya kredi kullanmak gerekir. bu durumda riski en aza indirmek için toplam ödemeler gelirin % 30 dan fazla olmamadır. Yada yatırım yaptığınız    iş ve gayrimenkul, döviz, değerli madenler,  iş makinası yada tesisat alma , işletme açma, ticaret gibi türevler  kendini ödemeli onun için getirisi giderinden yüksek olmalıdır. Aksi durumda size para kazandırmasını beklerken tersi bir durum olarak cebinizden para çıkmasına neden olabilir. 

Her ne amaçla olursa olsun para kazanmak için yatırım yapacaksanız kendi öz kaynağınızın oranın yüksek olmasını öneririm. Kredi kullanılacaksa bir daha hesaplama yapılarak yatırım fizibilitesi hazırlanmalı ve bu konuda uzman birinden yardım almanızı tavsiye ediyorum. Böylece olası riskleri fark edersiniz yada başka bir bakış acısından farklı göre bilirsiniz. Her denilene inanarak yatırım kararı almayın acele de etmeyin düşünmek için araştırmak için kendinize zaman tanıyın. Çok da geç kalmayın çünkü gecen her zaman size maliyet olarak yansır. 



Yorumlar