Elektrik Faturası Neden Çok Geliyor?



Bir elektrik faturasında neler ödüyoruz. Ülkemizde en çok kullanılan enerji kaynağı olarak elektrik kullanıyoruz. Elektrik hayatımızın her yerine girmiş oldu. Ülkemizde elektrik üretiminin büyük oranda fosil yakıtlardan elde edildiğinden dolayı elektrik enerji fiyatları çok pahalı olduğu gibi her yıl % 10 lara varan artışlarla zamlanıyor.  Ülkemizin enerji ihtiyacının büyük çoğunluğu ithal ediliyor buda carı acığın artmasına neden oluyor. Ortalama mesken tipi bir bir abone en az aylık 100 TL öderken Aylık 80.000 TL ödeme yapan işletmeler bile var.  


Bir elektrik faturasına baktığımızda genelde toplam tutar ve ödeme tarihine bakar gerisini incelemeyiz. Oysa bizim elektrik fatura tutarının % 70 kullanmadığımız halde sadece kesintiler ve kdv den dolayı ödüyoruz. Tabi ki toplam harcanan enerji artıkça fazladan ödenen para da artıyor. bu da mali yönden bir yük oluyor. Sadece bununla kalmıyor birde cezalar ve gecikme faizi de eklendiğinde harcanan enerjiden % 100 den fazla ödeme yapma durumu söz konusu oluyor. 

Elektrik abone tiplerine göre kw maliyeti değişmekle birlikte ortalama 22 kuruş olan kw maliyeti caza ve gecikme harici 35 ile  38 kuruşa çıkıyor. Bu da özelikle elektrik enerjisinin kullanımı fazla olan işletme, fabrikalar ve sanayide ciddi anlamda işletme gider kalemi oluşturuyor. Aktif, Reaktif ve Kapasitif ceza da yerseniz durum ne olur.  Mesken tipi elektrik sayaçları saate 10 kw' nın altında enerji kullanımına izin veriyorken fazla kullanımda ceza ile karsı karsıya kalırsınız.

 Yani bir ev kullanıcıyı saate 12 kw harcarsa ceza öder.  Cezaya kalmamak için kompanzasyon tesisatı olması zorunludur ve bakımları yapılmalıdır.  Yüksek elektrik faturasından kurtulmanın en kolya yollu kendi enerjisini üretmektir. Söz konusu EBDK tarafından işletmeler kendi elektrik enerjisini üretmelerini izin veriyor. Kendilerinin kullanımından fazla enerji üretmeleri durumunda devlete satarak gelir getirmeleri mümkün. Böylece güneş enerjisinden bedava elektrik üreretek kullanırken fazla enerji satısından gelir elde etmeleri mümkün. fatura ödemek yerine para kazanarak faaliyet dışı gelir elde ederler. 


Sadece kendi elektrik enerji giderlerini karşılayarak faturadan kurtulmanın yanında gelir elde etmeleri mümkündür. Ortalama 400 m2 çatısı olan bir yerden aylık 1000 dolar gelir elde ediliyor. Aynı zamanda 1 dönüm araziden de aylık 1000 dolar gelir elde edilirken yıllık 12.000 dolar küçümsenecek bir gelir değildir. Elektrik faturası ödemek yerine elektrikten para kazanmak daha mantıklı değil mi üstellik kendi kullanımınız için elektrik parası ödememiş oluyorsunuz. Simdi faturanızı alın ve inceleyin bakalım ne kadar fazladan para ödüyoruz. Kendi elektriğinizi kendiniz üretirseniz sattığınız elektrik ile sistemin parasını ödersiniz. Üstelik uzun yıllar.


Yorumlar