İşletmelerde Büyüme Yöntemleri


     


Girişimciler  işletmemi nasıl büyütürüm,  işleri nasıl büyütürüm, işleri büyütme yöntemlerini öğrenerek işleri ve işletmeyi büyüterek daha karlı ve sağlam işletme sahibi olmak istiyor. Peki  işletmeler nasıl büyür?  İste bu yazıyı işlerini nasıl büyüteceklerini merak edenler ve araştıranlar  için yazdım.  İşletmecinin bu yazıyı okuyarak kendi  işine ve kendine göre uyarlayarak düşünüp büyüme planı hazırlamalıdır. 

Her işletme kurulduktan sonra karlılık yanında büyümelerde gerçekleşir. Ekonomik durum, nüfus artışı, gelir artısı, aile siyaset ve yasal kararlar, rekabet, maliyet, iklim, beklentiler, gibi etkilerden dolayı işletmeler büyümek zorunda kalır. Bir işletmenin büyümesi demek ile yeni iş yerleri açmak elaman almak, ekipmana yatırım yapmak değil. Maliyetleri azaltmak, çalışanlardan daha fazla verim almak, etkin pazarlama ve satış da büyümü olarak görünür. Amaç karı artırmaya yöneliktir. 

İşletmeler Nasıl Büyür 


İşletmelerin büyüme planları aslında işletme planı hazırlanırken karar verilmelidir. Ancak zaman zaman çıkan fırsatlar ve olanaklara bağlı olarak da kısa zamanda karar almak gerekebilir. İşletmelerin büyümü stratejileri nelerdir onlara bir bakalım. 



1. Yatay Büyüme; Yatay büyüme genelde işletmenin faaliyet gösterdiği diger işletmeleri alarak yada iş ortaklığı yaparak pazardan payı kapmaya yönelik olarak bölgede yada ülkede tek olmak ve tekelci olmak için yapılır. Yatay büyümede fiyatlama ile birlikte kimi zaman rakiplerin zarar ederek piyasadan çıkmasını yada ucuza kapatma olayıdır. 

2. Dikey Büyüme; Dikey büyüme dikine olup işlemenin ham madde alımından hedef müşteriye ulaşması için ham madde üretiminden lojistik ve dağıtım, parkende satış noktaları oluşturmaktır. Yada bu iste faaliyet gösteren işletmeleri almak yada kendi sistemlerini kurmak yollu ile büyüme yapılır. 

3. Çapraz Büyüme; Daha çok yumurtaları farklı sepetlere koymak gibi olası ekonomik riskleri azaltmak ve karlı sektörlerden kar almak için kendi iş dalarının dışında farklı sektörlere girmesidir. Böylece bölgedeki paranın büyük çoğunluk finansal kontrol etmek ve kar oranı artırmak için kullanırlar. Çapraz büyüme de iflas etme durumu çok fazla olur çünkü bilinmeyen iş risk demektir. 

4. Küçülerek büyüme; Karı az olan ürünleri yada karsız şubeleri kapatarak, bazı sektörlerden çıkmak, elaman azaltmak, bazı işleri dış firmalara yaptırmak atıl alanları kullanmak olarak sıralanır. 

5. Karma büyüme yöntemi  yeni ürün, farklı ürünlerin imalatı, değer artısı sağlayacak ürün ve hizmetler, yeni hedef pazar, yeni müşteri kitlesi,ihracat, tekrardan satış yapmak, ödeme de kolaylık sağlamak, tutundurmaya önem vermek daha fazla satış yapmaya odaklanmak la birlikte finansal yönetim den ve yatırımlardan gelir elde etmek

İşletmeyi Büyütme Yöntemleri 


İşletmelerde büyüme 2 ye ayrılır 1. İç Büyüme 2. Dış büyüme olarak ayrılır iç büyüme daha çok firma yönetimi, üretim, eğitim, gibi fazla yatırım gerektirmeyen işletme içindeki faaliyetlerden karı artırmaya yönelik büyüme seklidir. Dış büyüme için yüksek oranda yatırım ve ortaklık ile uzun dönemli sözleşmelerle sağlanır. 

Dış büyüme de hazır bilgi ve müşteri, marka, ürünlerle işletmenin maliyetleri düşerken kredi puanı artar ve işletme satın alımında alan firmanın değeri artar. Satın almada kredi kullanım olanağı daha yüksektir. İşletmelerde nasıl bir yapılanma olursa olsun ortaklık, satın alma, iş biriliği anlaşmalarında her alınacak firma işe değeri, birleşme olacaksa firmaların değeri, sözleşme olacaksa da net olarak yazılı ve avukatlar önünde imzalanmalıdır. 

Fiyat belirlemenin yanında borçlar durumu ayrıca hesaplanmalıdır. Alınacak işletme şahıs firması dışında faaliyet gösteriyorsa borçlar firmaya kalıyor. Devir işlemlerinde şahıs firması kapanış verir ve tekrardan alan açılış yapar. Eğer şirket işe o zaman hisse satışı gerçekleşir. Firma devir işlemleri, firma satmak yada satın almak profesyonel deneyim gerekiyor. 

Firma satın almanın yada birleşmenin Pazar payı, cüzdan payı, hazır yetişmiş elaman, maliyetleri azaltma rekabet üstünlük, üretim teknolojisi gibi ek faydaları var. Sadece birleşmelerden dolayı oluşan tasarruf bile bir işletmenin yıllık karından daha fazla olabilir.

Yorumlar