Plan Yapmak Gerekli mi ?




İş hayatına atıldığım ilk günlerden bu yana sürekli plan yapmanın önemine vurgu yapan bir çok yazarın kitaplarını okudum ve bir çok aldığım eğitimlerden hep plan yapmanın önemine
vurgu yapılır. İlk zamanlarda plan yapmanın ne kadar ise yaradığını anlamak 15 yılımı aldı. Bizde plan değil pilav lazım anlayışı daha hakim oldu. Ancak planlamanın önemini yıllar sonra anladım.

Planlar bir ise yaramaz hayata dolambacına takılmak diyenler bile var. Gerçekten plan.ise yaramaz mi. Aslında sonunda başarı hedeflenen her işte plan yapılması gerekiyor. Plan yapmak iş hayatında hemen hemen her gün her konuda yapılmalı. Ne yazık ki Türk iş dünyasında planlamanın önemini anlamak acı tecrübelerden sonra anlaşılıyor.

Olan yapmak yapılacak işin her adımının.detaylı olarak analizi ve yapılabilirliklerini görmek demektir. Eğer amaçlar planlanırsa hedef olur yoksa sadece hayal olur ve asla amaçlarımıza ulaşamayız. 

Iş planı, Üretim planı, finansal plan, yönetim planı kısa ve uzun dönemli yani kısaca hayatin her anını planlamak gerekiyor. 

Plan Yapmanın Faydaları 

Yapılacak islerin planını yapmak bizim elimizdeki olanaklar ile basarili olmak için yapılması gerekenleri adım adım olabilirlik üzerinde araştırma yapmak ve öyle uygulama koymak 


1. Elimizdeki olanakları en iyi şekilde değerledirmesi 

2. Yapılacak iş yada üretimin hızlı şekilde sonuçlanması

3 işlerle ilgili detayları ve eksik noktaları belirleme 

4. Risk yönetimi ve istenmeyen durumları analiz etme 

5. Kendimizin.başarılı olmak için.zayıf ve güçlü yönleri 

6. İşletme yada ürünün rakiplere karşı üstün ve zayıf taraflar

7. En etkili işletme ve yatırım yöntemlerini belirleme 

8. Vizyon ve misyon belirleme 

9. Zaman yönetimi 

10. Maliyet yönetimi 

Plan yapmak bizlere 10.faydasının yanında duruma ve pazar göre kendimiz yada hizmetlerimi planlamanın faydalarını 10 madde şeklinde sıraladık. Aslında plansız iş akıntıya karşı kulaç atmaya benzer. Bize fazla maliyet ve zaman kaybedişlerinin yanında zarar, riskleri analiz edersek o zaman daha kısa zamanda daha karlı iş yapar ve çok yorulmadan sonuç alırız. 

Plansız işler hayalden öteye gidemez ve başarılı olamayız. Plan bize detayları ve hazırlık yapmamızı sağlar. Bir düşünün plansızlık yüzünden ne kadar boşa çapa.sarf ediyoruz. Bir işin %80' ni iyi bir planlama ile mümkündür. Plan bizi başarılı olmak.için ayakta tutarak mücadele ruhumuzu duru tutarız yoksa yaparak gibi hayat bizi oradan.oraya savurur ve asla bir işte yada amaçlarımızı gerçekleştirmekte  başarılı olamayız. Oysa en düşük kapasiteli insanlar bile planlayarak.çalışırsa başarılı olur. Sizin bir planınız var mi



Yorumlar