Çok Ürün Satmak İçin Sistem Oluşturma





Bayilik ve franchise sistemi ana firmanın başka bölgelerde üretilen ürün yada hizmetin satışı için yetki verme yöntemi ile pazarı genişletme ve karlılığı artırarak büyüme şeklidir. Franchise bizde anlamı ile temsilcilik demek oluyor. Bayilik daha çok ürün bazlı ve ürünün satısını yapması için beli cercevede başka bölgelerde satış yapması için yerel işletme ile iş bilirgi sekilnde yapılmasıdır. 

Franchise ise daha çok hizmet bazlı beli bir hizmetleri sunmak için bir bir aynı ürünler ve sistemlerle insanlara hizmet etmek için yerelde işletme açmasıdır. Her iki durumda bir ana firma ve bir de temsilcilik franchise alan firma olarak kendi aralarında anlaşma sağlanmasıdır. Bayilik sistemini kurmak ve yönetmek franchise sistemine göre daha kolay ve takip etmek daha az maliyetli iken franchise sistemin oluşturmak daha zahmetlı planlamadan geçer

Ürün veren firmalarda bayilik sistemi yerine franchise sistemi oluşturma eğilimleri artıyor. Yerel firma hazır sistem alarak işletme gelistirme ve iş planlama, ürün hazırlama ve deneme, ar ge calışmaları, elaman egitimi, ekip oluşturma, işletme yönetim, reklam ve tanıtım hizmetleri ile uğraşmak yerine ana firmadan alır ve kendisi sadece satış yaparak kasasına giren paraya odaklanır. 

Ana firma işe yerel firmayı destekleyerek ona işin hakkı verirken talep edilen para ve kurulacak sistem için ürünleri sağlamanın yanında kurumsal kimlik çalışmaları ile birlikte sürekli ürün vererek hem devamlı müşteri elde eder. Hem de finansal riskleri dağıtmış ve ulaşması mümkün olmayan yada finansal yönünden yetersiz kalmasından dolayı orada sube açmadan ürünlerin satılmasını sağlar. 

Ne zaman bayilik verilmelidir. Bir işletmenin yerel firmalara bayilik yada temsilcilik vermeden önce 2 yıl gibi bir zaman diliminde kendini ve sistemi test etmeli ve kendisi işletmek üzere en az 4 tane şube açarak test etmeli ondan sonra bayilik yada franchise vermelidir. 

Ne yazık ki daha kendi işletmesinde sistem oluşturamayan kurumlar hızlı bir şekilde para kazanmak için uyanık girişimciler tarafından kurulan sözde kurumsal işletmelerin bayilik ve franhise çalışmaları hem kendilerinin hemde yatırımcılarının zarar etmesine neden oluyor. Farnchise ile bayilik sistemi parası olup ama kendisi bir işletme sistemi kuracak kadar işletme bilgisi olmayanlar tarafından hazır kurulu sistemin satın alarak riskleri azaltmasıdır. 

Başarılı bir işletmeci yada iyi bir danışman gözetiminde kurulan bağımsız işletme maliyetler acısından daha düşük rakamlara işletmeyi kurmak mümkündür. Çünkü işim hakkı ve ana firmanın sartları bıraz agır olabilir ve onların kurallarına uymak zorunda kalırsınız. İste frnchise oluşturmanın faydalarının yanında yeler işletme oluşta bir markanın şemsiyesi altında durmak isteyenlere avantajlarını ve dezavantajlarını sislere yazdım.

Arzu ederseniz sizlere de bu konuda sistem oluşturma yada franchise, bayilik alma konuşunda yardımcı olurum. 




Yorumlar