İflas Etmemek İçin Dikkat






İşletmeler neden iflas eder? İşletmelerin iflas etmesinin en büyük nedeni yönetim hatalarından ve mali yönetimden kaynaklanmakla birlikte satış yapamadıklarından dolayı kazanç elde edemezler ve kasaya para girmez. İşletmeler karsı karsıya kaldıkları 3 temel risk vardır. İşletme yönetim hatalarından oluşan riskler,  işletme dışı oluşan riskler ve siyasi ve ekonomik faktörlerdir. Ancak iflas eden işletmeler genelde yönetim hatalarından kaynaklanıyor.

Bir işletmenin iflas etmemesi için işletmelerin iflas etme nedenleri ve risklerini öğrenerek yapmamaktan geçer. İlk olarak işletmecinin yeterli girişimcilik ve işletmecilik bilgisine sahip olması gerekiyor. Nedir bu işletmecide olması gereken bilgi ve nitelikler. Bir işletmeci işletme kültürüne ve mücadele ruhunu sahip olmalıdır.

Finansal yönetim ve maliyet kontörlü sağlayın; Ne kadar iyi kazanan ve çok iş yapan işletme olursa olsun kazanılan parayı yönetmekte sorunlar var ve para yutucular kapanmadığı sürece nakit sorunları yaşarsınız.  Kasa da para bulundurmak yerine kısa zamanlı yatırım yaparak ek gelirler elde edin. 

Doğru fiyatlama; ürün veya hizmetleri neye göre fiyatlıyorsunuz. Maliyet üzerine kar mı yoksa piyasaya göre mi fiyatlama var. Yada kalite algısı yaratacak sekilde mi fiyatlandı. Öncelikle bir amaç belirlenmeli ve ona göre fiyatlama yapılmalı ama ne olursa olsun karsız müşteriye hizmet, zararına ürün satmak ve üretimde kayıpların önüne geçilerek ham madde kayıplarının önüne geçilmelidir. 

Fazla elaman almak yada çalışanların verimsiz olması; İşçilik giderleri bir işletmenin en büyük giderlerinden biri olarak karsımıza çıkıyor. Bir elaman işletmeye kendisi için ödenen ücretin 3 katı kadar fayda sağlamıyorsa o elamana ihitiyac yok demektir. Yeni acılan işletmeler kendi elamanlarını yetiştirene kadar  işini bilen profesyonel insanlarla yolla çıkmalı ğec gelen ve verilen görevi tam olarak yerine getirmeyen sürekli sorunlar çıkaran elamanları firmada tutmayın. 

Yeteri Kadar Satış yapamamak;  işletmeler ürün yada hizmet satarak gelir elde etmek için kurulur. Eğer ürünleri satamıyorsanız üretim yapmayın daha iyi, özelikle satış ekibini çok iyi oluşturun ve satılan ürünlerin parasını en kısa zamanda tahsil edin.

Yetersiz müşteri memnuniyeti;  İşletmenizin gelirinin % 80 nin sürekli olan % 20 müşterilerden oluşur.   Bir gelen müşteri size bir daha dönmüyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir. Siz kar bırakan müşteriler hangi nedenle gelmediklerini ve itirazlarını ele alarak sorunlarını çözün ve özür mahiyetinde düzletme girişimde bulunun.
Ürünler de ve Hizmetlerde Sorunlar olması ; İster ürün satın isterseniz bir hizmet üretimi olsun bir müşteri üründen ve hizmetten memnun kalmasa şikayet etmek yerine bir daha gelmemeyi tercih eder. Onun yerine başka bir rakiplerinizle iş birliği yapmayı düşünür. Özelikle ürün ve hizmetler de ger bildirimleri kesinlikle önemseyerek gerekli değişiklikleri yapmalısınız.

Fazla Enerji harcanması;  elektrik enerjisi yada ısınma için kullanılan doğal gaz giderleri için beli bir program oluşturulmalı ve kısıtlamalar ve kayıplar önlenmeli. Mümkünse kendi elektrik enerjisini üretmeli ve aydınlatma için lambalar tercih edilmesi işletmeye ciddi anlamda ekonomik katkı sağlar.

Hibeler ve teşviklerinden yararlanın; Devlet kosgeb ve tkdk ile birlikte kalkınma ajansları ve avrupa fonları ile işletmelerde rekabet gücünü artırmaya yönelik yatırımlara destekleme ve tevsik olmak üzere destekliyor. Sizler de işletme kurulumunda dahil sonradan makine alımında ve yatırımlarda faydalana bilirsiniz.

Stok Yönetimi ve Ürünlerin Telef Olması; Fazla üretelim sonra satalım mantığı sizin karlılgınızı alır onun yerine gelen talebe göre üretim yapmak sizi hem stoklama maliyetinden ve ürün Kayılarından korur. Özelikle esnek üretim yöntemi ile talep edilen ürün kadar üretmek için planlar yapın.  Zaten hizmet sektöründe üretip stoklama gibi bir olanağınız yok. 

Başka bölgelere girememek; Sadece dar bir alanda kalmak işletmeler için istenmeyen bir durum olup başka yerde şube açmak, bayilik vermek yada temsilcilikle daha geniş bir alanda faaliyet gösterirken risklerini de dağıtır.  Tek bir yerde işletme iken her şeyin güzel olmasından dolayı işler iyi iken daha fazla büyümek için şube acarken büyümeyi yönetememekde iflas nedenlerinden olur.

Ekip Kurmak ve yönetmek;  Bir işletme yeterli elaman ile faaliyetlerini yürütemez işe o işletme çok para kazanamaz daha çök giderlerini karsılar yada giderlerinden bıraz fazla kazanır. Özelikle kendi serbest işini yapanlar ve ekip oluşturma, görev vermenin yanında sorumluluk vermeden yetki vermemek vasıflı ve yetenekli elamanların iş yapmasını engeller.

 Bütün işi kendisi yapmaya kalkınca çok kazansa beli bir zaman sonra sıkılır ve müşterilerden ve işten soğumalar başlar. Onun için ekip kurun ortalama bir işletme de bile en az 4 kişi olmalıdır. Yoksa para kazanamaz. Kendi işini kuran küçük işletme sahiplerinde görülüyor.

Kredi Kullanımına Dikkat;  İşletmelere ekipman ve tesisat alımında yatırımlarda kredi kullanmak avantajlar sağlar ancak doğru şekilde yönetilmeli ve toplam borç miktarı ödemeleri aylık gelirin % 30 undan büyük olmamalıdır. Kredi kullanmanın yanında başka finansal kaynaklar göz ardı edilmemeli ve kredinin size ek maliyetleri iyi hesaplanmalıdır. Kredi kullanmak yerine vadeli alım, hibeler, kiralama yada yatırımı ortaklıkla yapmak gibi durumlar da göz ardı edilmemeli.

İşletmeyi doğru konumda açın;  Bir işletmenin konumu ve yönetim yeri olarak kullanılacak binanın durumu tesisin yıpranması, makine ve tesislerin çok eski olması size bakım, ulaşım, nakliye maliyetleri olarak geri döner.  Organize sanayi ve teknoparklar gibi yerlerde işletme açmak vergiler acısından avantaj ve bazı hizmetleri daha ucuza almanıza sağlar.

 İşletme cadde üzerinde olması ve insanların uğrak yerde olması daha fazla para kazanacağınızın göstergesidir. Eskiden kalma cadde ve carsı da iş yerinin olması avantajını yitirmiştir. Yoğun trafik yüzünden olumsuz olmuş üstelik buralarda kira bedelleri çok yüksek, onun yerine daha geniş ve ulaşımı kolay otopark sorunu olmayan kirası düşük yerler daha çok iş yapar. Çünkü bu gün artık hemen hemen her insan bir otomobile sahip yada en azından her aile de bir tane vardır.

Eğitimler ve Danışmanlık Hizmetleri; Günümüzde başarılı olmanın paradan daha büyük etkileyen tek olay insanların iş yapma isteği ve kararlılığı ruhu ve kurumların da o insanlara verdiği önemden geçiyor. İşletmelerin ilerlemesinde ve büyümesinde eğitim inkar edilemeyecek kadar önemlidir. Özelikle satış ve pazarlama departmanlarında görev yapan insanların kesinlikle eğitilmeleri gerekiyor.

Kurumsal olarak sürekli denetim, gözetleme ve gelişmeleri takip etme, yatırım ve işletme ile ilgili işini bilen birilerinden faydalanması gerekiyor. Günümüzde en iyisi olmak için işinin en iyilerinden çalışmanız gerekiyor. Danışmanlar size işlerin daha iyi yapılmasını sağlarken karlı yatırımlara imza atmanıza destek vermenin yanında işletmenizin sorunlarını görerek hemen çözümler üretir.    

İşletmelerin iflas etmelerinin en büyük nedeni yöneticinin ben oldum delisi olup başarı tuzağına düşmesi yada başarılı olamam diyerek her şeyi boş vermesinden kaynakla bilir. Bir işletmenin sorunu tespit etmek ve nedenleri ortadan kaldırmak için en iyi yol analiz etmekten geçer. Sizlerde işletmenizden memnun değilseniz bir analiz yapın bakalım sorun nereden kaynaklanıyor. İşletmenizde sorun var mı?

Bilinmeyen iş yada yatırımlara imza atmaya kalkmak; Hiç bilginiz olmayan bir işe girmekte paranızın ve yatırımının zarara uğrama ve yönetememe gibi durum ile karsı karsıya kalırsınız ve zarar ederek yatırımınızın yanında kendi işinizi de kayıp edersiniz.

Riskleri yönetememek; Yatırımları hep aynı noktaya toplamak ne kadar riskli işe tamamen bilinmeyen işletmelere yatırım yapmak da risk faktörünü yükseltir. Onun için gelirinizin bir kısmını kısa dönemli ve uzun dönemli yatırımlar yaparak olası ekonomik dalgalanmalarda riski azaltmalıdır.

Kanunlar ve Yerel Yönetim Kararları ile Vergiler;  Zaman zaman karar degisiklikler ile yeni kanunlar ve iş ve işletme kanunları ile vergisel boyutlardaki değisiklikler işletmeleri zorda bıraka bilir. 





Yorumlar