İşletmecilik Nedir? Nasıl İşletmeci Olunur?






İşletmecilik temelde ham madde, makine ve tesislerle, insan emeği ile bir ürün yada hizmet üretmeye işletme denirken. Bu girişimi yapan insana işletmeci ve yapılan işi yöneten kişiye de işletmeci denir. Bütün işletmelerde ve işletmecinin amacında gelir getirmek ve kazanç sağlayarak para kazanmak yatar. Ticari amaçla kurulan işletmeler yanında tamamen sosyal ve toplumsal sorumluluk kapsamında kurulan işletmeler ve derneklerde vardır. 

İş dünyasında şıklıkla duyduğunuz bir kelime daha yazayım doğulur mu olunur mu sözü ile çok karşılaşılır. Lider olunur mu doğulur mu, Satışçı doğar mı sonradan mı olur gibi işletmeci içinde aynı durum söz konusudur. İletmeci yada girişimci olunur mu? Doğulur mu? Bana göre her insan temelde aynı niteliklere sahip iken daha sonradan bazı yetenekler gelişme gösterirken bazıları da yok olur. 

Yani kısaca doğuma değil kişinin kendisine ve ailesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Önemli olan kişinin yapmak isteyip istemediğidir. Yanı her yetenek sonradan geliştiği gibi işletmecilikte sonradan gelişen bir niteliktir. Siz ne kadar ne için işletmeci olmak istiyorsunuz. Bir işletmecinin başarılı olması için içindeki en büyük tutku mücadele ruhu, sürekli öğrenme arzusu, pazarı ve finans piyasası ile iş hayatını yakın takip etmesi, işletme ve işletmecilik bilgilerini öğrenme ve geliştirme olarak sorunlara değil çözümlere odaklanır ve fırsatları kollar. 

İçinde çok ileri seviyede başarma isteği vardır. İnsanlar eğlence yemek, siyaset ve spor ile ilgilenirken işletmeci işini ve işletmesi ile kendini geliştirmek için inceden inceden planlama yaparak kararlar alır. Genelde işletmeciler sakın ve düşünceli görürsünüz bu işine ne kadar odaklandığını gösterir. Kafalarında her an bir plan ve hesaplar döner, çözüm arar insanları ve geleceği analiz ederek işi daha da büyütme ve geliştirme ile ilgili yeni kararlar alır. Aldığı kararları güvendiği işini bilen biri ile konuşarak yazılı hale getirip fizibilite işe uygulamaya koyar. 

İşletmeci olmak için Ülkemizde Üniversitelerin işletme bölümü, iktisat ve ekonomi bölümleri ile pazarlama ve satış bölümleri gibi okullar varken, Baba mesleğini ve iş yerini devam ettirmek yada kendi girisimi ile yeni iş yeri kurarak da işletmeci olunur. Ama bir işletmeciyi başarılı yapan okul yada işi, degil insanın kendi nitelikleridir. Nice Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmuş ama ortaokul mezunu bir işletmeciden daha başarısız olarak onun yanında bir çalışan olmuştur. 



Yorumlar