Patron Olmak İsteyenler






Kendi işini kurarak kendi kendisinin patronu olmak isteyen insanlar aslında zenginleşerek diledikleri hayata en yakın insanlardır. Bir insan neden işletme acar tabi ki para kazanarak daha rahat ve dilediğince para sorunu olmadan yaşamak içindir. Onun içindir ki patron olmak için kendi iş yerini kurmak isteyenler bir hayli fazladır. 

Daha önce yaptığınız işe bakılmaksızın kendi iş yerini açmak istiyorsanız öncelikle işle ilgili detayları teknik ve yönetim anlamında tam olarak örgenin çünkü işletme yönetmek işin teknikerlik yada sadece işletmenin bir departmanında başarılı olmaya bakmaz. İşletme açarak kendi işini kuranlar işin içinde değil işini ve işletmesini büyütmek, finansal kaynakları yönlendirmek, insanları işe almak ve yatırımlar yapmakla uğraşması gerekir. 

Bir patron elamanın işini yapıyorsa o işletme değil sadece kendi işini yapan bir adam olur. O zamanda çok fazla para kazanamaz. Aslında iş kendi işini kurmadan önce kendini eğitmekle ve iş planı yapmak bu konuda bilgili insanlardan yardım alarak finans kaynağını bulmakla başlıyor. Bir insan ne kadar başarılı ve yetenekli olursa olsun para yönetimini ve insanları ve işletmeyi organize edemiyorsa kısır döngüye girmiş demektir. 

Bilmediği bir işe sırf karlı diye duymalarla yolla çıkmayın. En azından toplam maliyetler, gelir ve gider analizi yaparak gerçekten karlı olup olmadığına piyasa araştırması ile bakılmalıdır. Yeni mezun olmuş üniversite öğrenici aile durumu iyi işe okulda öğrendiği işletme bilgisi ile iş yeri açmaya kalkarsa genelde ilk dönemlerde bocalar çünkü okullarda verilen eğitim piyasaya uygulanabilir nitelikte değil ve piyasaların kendine ait bam başka bir işleme yöntemi vardır. 

Kendi işini kurmak isteyenler gerçekten uygulanabilir bilgiler veren kurum ve kişilerden eğitim yada danışmanlık yöntemi ile işe başlamalarını ve sabır etmeleri gerekiyor. Ülkemizde ortalama bir firmanın ömrü 6 yıldır. Kurulan işletmelerin % 80 ilk 2 yıl içinde kapanıyor. Neden en çok işletme yönetimi ve finans yönetiminden kaynaklanıyor. Kapanan işletmelerin sadece % 3 kadarı müşterisizlikten kapanıyor. 



Tabi ki insanların talep etmediği yada giderek talebin düştüğü bir iş dalında faaliyet göstermek akıntıya karsı yüzmek gibidir. Yapmak istediğiniz iş gelişen bir piyasası olmalı yada talep gören bir iş olmalıdır. İşletme kurmadan önce araştırma, analiz, eğitim yatırım ve işletme olarak devam etmelidir.

Yorumlar