Pazarlık Yapma Teknikleri





Rekabetin yoğun ve maliyetlerin biri ve en yüksek maliyet olan ham madde yada ara ürün tedarik etme işine bakan Satın alma bölümü veya küçük işletmelerde patronlar Ürünü alırken kazanmak deyiminin gerçek olması için ileri derece de pazarlık tekniklerine hakim olmalı ve uygulamalıdır. Söz konusu alım fiyatınız ne kadar düşük olursa ürünü piyasaya uygun verme ve daha çok satış yapma yöntemi ile devir artarak karınız artar ama rakipleriniz sizinle aynı karlılığı gösteremez. 

Ucuza satın aldığınız aynı kalitede ürünü isterseniz rakiplerden daha düşük fiyata satarak daha çok satış ve Pazar payı elde edersiniz. İsterseniz rakip fiyatlara yakın yada bir miktar üzerinde satış yaparak Pazar payı yerine kar payına odaklanırsınız tercih size kalmış. Ancak satın alırken kazanmak için iyi bir pazarlık yapma yeteneğiniz ve alınacak ürünler ile rakiplerin ürünlerinin niteliklerini ve fiyatlarını bilmeniz gerekiyor. 

Pazarlık yapmak karsıdaki firmaya kar bırakmamak yada onun zor durumundan faydalanmak değil onun karından size kar aktarmaktır. Bunun alım adeti, ıskonto oranı, ödeme sekli ve ileriye dönük fiyatlama ile garanti altına alma yöntemleri ile gerçekleştirilir. Size lazım olan a ürününü yaklaşık aynı kalitede olmak şartı ile en az 3 firmadan tekli isteyin. Onlara ilk önce fiyatlama üzerinden pazarlık yapın ve indirim talebinde bulunun yada ücretsiz ürün talep edin.

Söz konusu lazım olan üründen 100 adet şu fiyattan % 20 indirim ve % 5 ücretsiz ürün talep ediyorum ödeme 6 ay sonra seklinde olacak derseniz bir anda 3 tane pazarlık yapmış olursunuz. Kabul edilmemesi durumunda başka bir firma bize bu şartlar altında vermeyi kabul etti ancak biz sizinle çalışmak istiyoruz. Lütfen yetkiliniz ile görüşerek bize dönüş yapın der. Büyük ihtimale sizinle direk müdür yada işletmeci iletişime geçer. 

Müdürün sizi aramazı şartlarınızın kabul edilebilir limitlerde olduğunuzun anlamına gelir. Verdiğiniz fiyatlama çok az karlı bulunursa size kurtarmıyor. Nakliye maliyetleri ve başka nedenler ileri sürerlerse o zaman sizlerden bu fiyata şu kadar yıl ve bu kadar adet ürün alırız derseniz ve karşılıklı toplantı talep edin. Toplantıda firmanızın mali yapısı ve iş potansiyeli aylık satım miktarlarını ifade ederek bu fiyatlarda ve şartlarda sizinle uzun dönem çalışmak istiyoruz diyerek kendilerine düşünmeleri için zaman verin. 

Toplantı çıkısı bayilik yada franchise alma yanı bir ürün ve hizmet işe sizlerin bu bölgede ürünlerinizin satılmanın kendi firmanız üzerinden mümkün olacağını çünkü burada en aktif ve bu ürünleri en çok satan sizin firmanız olduğunu söyleyin kendilerine bizimle anlaşma yapmama durumunda böyle bir bölgede satış yapma olanaklarının olmadıklarını ifade ederek uğurlayın. Bütün firmalarda aynı toplantı sonrası kesinlikle bir firma sizinle anlaşma yaparak istediğinizi almış olursunuz. 




Yorumlar