Profesyonel Satış Teknikleri




Satış yapmak işletmelerin gelir getirerek para kazanması için olmazsa olmazlarından olup işletmenin can damarıdır. Satış yapamayan hiçbir işletme ayakta kalamaz. Aynı anda nakit yönetimi de işletmelerin kalbi olup kalpte kan olmadığında işletmelerde para olmadığında hayatları biter. İster kurumsal isterse bireysel olsun satış yapmak hayatın bir parçasıdır. İş hayatında ne kadar çok satarsanız o kadar çok kazanırsınız.

Ne  iş yaptığınızdan çok ne kadar satış yaparak kazanç elde etiğinizdir.  Hizmet yada ürün, kağıt yada altın önemli olan satın. Üretmek değil marifet satmaktır. Firma ve birey olarak çok iyi bir satış yapma yeteneğiniz varsa üretimi başkasına yaptırarak da siz sadece satış üzerine odaklana bilirsiniz. Onun içindir ki başarılı işletmeciler satışçılardan gelir.

Onlar neyi nasıl ve nerede kime satılacağını bilirler ve alıcılar neden alır onu da çok iyi bilirler. Piyasada genelde satıcı olunmaz satışçı doğulur diyerek satış yapmanın zor ve yetenek işi olduğu söylenir. Ancak çok az insan doğuştan değil sonradan kazanılan bir yetenek olduğunu farkına varır ve kendini bu konuda geliştirdiği için ciddi paralar kazanır.

Ülkemizde satış yapmak geçici bir iş olarak görülür ondan dolayı meslek olarak bile görünmezken aslında satış içerisinde işletme, iş hayatı, insan psikolojisi, ikna yöntemleri ve finansal yönetim ile araştırma ve analiz gibi bilimsel nitelikler içerir.  Satış yaparak büyük paralar kazanmak isteyen kişiler ve kurumlar hangi sektörde olduğuna bakılmaksızın satış eğitimi almalıdır.

Firmalarda pazarlama ile satış aynı gibi görünüp bir bölüm kurulur.  Hata bazı firmalarda satış birimleri olmadığı gibi pazarlama birimleri vardır. Oysa satış ve pazarlama farklı işlevler ve faaliyetler içerir. Pazarlama insanlarda alım duygusunu harekete geçirmek için yapılan aktiviteler olurken satış alma eğilimli müşterileri belirlemek ve bunlara ürünü almaları için ikna ulaşarak satın almasını sağlamaktır.

Firmalar satış ekibinden önce bir tane satış müdürü alarak yada işi bilen birinden Satış planı oluşturmaları gerekiyor. Satış planın içinde ürünler ve özelikleri, fiyatlama, hedef kitle, ödeme yöntemleri, satış sonrası hizmetler, ürünün sağlayacağı faydalar, müşteride oluşacak prestij ve kazancı ile Satış teknikleri ile satışçılarda olması gereken nitelikler ve satış eğitimi de içermelidir.  

Bir insana satış eğitimi verilemeden kesinlikle müşterilere göndermeyin. Çünkü firmanızı ve ürününüzü bilmeyen bir insan ne kadar satış yetenekleri olsa da yada daha önceki işte satış faaliyetlerinde bulunsa da potansiyel bir müşteriyi kaçırmanın yanında. Firmanızın ve ürününüzün piyasa da olumsuz algılanmasına neden olur. Satışta hataya yer yok.  İyi bir satışçı olmak için bazı niteliklere sahib olması gerekiyor. Öncelikle akıcı konuşmalı ve konuya hakim olmalıdır.

 Ürün ve hizmetlerle ilgili net bilgileri olmalı, Firmayı iyi tanımalı, müşteriyi analiz etmeli ve sorunu görerek ona en uygun çözümler önermelidir, Güvenilir sözünde duran ve temiz giyimli görüntüsü ile insanları rahatsız etmemelidir. Siyası ve dini konulara girmeden tartışmayı ve sohbet etmeyi bilmeli sıkı dostluklar kura bilmelidir. Güncel konulardan konuşacak kadar da kültürlü olmalıdır.

İyi bir satışçı olmak için niteliklere sahip olmak yada eğitim almak yetmez. Aynı zamanda kişisel olarak kendini geliştirmeli ve sürekli güncel kalmalıdır. Her olumsuz satış görüşmesinden sonra bir daha deneyecek kadar ileriye bakmalı ve yüksek derece de kendini motive edebilmelidir.

Başarılı olmak ve çok ürün satarak çok para kazanma isteyen profesyonel satışçı günün büyük çoğunluğunu hedef alıcı müşterilere ulaşmak ve onlardan görüşme talep etmek için çalışmalı her görüştüğü insana kartvizit verecek kendini 3 kelime ile akılda kalıcı şekilde ifade etmelidir. Ama sakın ukalaca kelimeler olmasın yoksa insanlar sizden hemen uzaklaşır. 

Görüşme sonrası sınıflandırma yapmalı ve alıcıları tespit ederek onlara çözümler sunmalıdır. Sonra satış yapmak için toplantı yaparak olası itirazları ve müşterilerin beklentilerini çözmeli ve satışı nihaiyi olarak sonuçlandırmalıdır. Ürün tesliminden sonra müşteriyi arayarak bir memnun olup olmadığını sorarak tavsiye edebileceğiniz birileri var mı diye sormalı çünkü insanlar arkadaşlarının tavsiyesi ile gelen ürünlere ve satışlara daha sıcak bakarken çat kapı girene pek olumlu bakmazlar.

Ama olsun en azından 100 müşteriden 3 sizden ürün alır onun için yılmadan devam edin. Eğer piyasada beli bir zaman diliminde bulunup insanlar sizi tanırlar ve birkaç ürün satışsı yaparsanız artık insanlar sizi ararlar. İste o zaman size ve firmanıza çok para kazanma kapıları açılmış olur.

 




Yorumlar