Bayilik Almak İsteyenler






Bayilik alarak iş kurmak isteyenler için internette birçok bayilik veren firmaların bayilik ilanları var. Bu durumda iş kurmak isteyen girişimcilerin kafaları çok karışıyor. Zira aynı sektör ve iş de olsa firmaların bayilik alanlardan birçok farklı fiyat ve talepleri oluyor. Daha kendi iş yerlerini kurmadan bayilik verme çalışmaları var. Bazı uyanık girişimciler tarafından kısa zamanda köseyi dönmek üzere test edilmiş denenmiş bir iş modeli olmadan bayili veriliyor. Yeni girişimciler bayilik ile franchise olayını bir birine karıştırıyorlar. Bayilik bir ürünü satmak için yetki almak iken franhise işe tamamen oluşturulmuş ve standart haline getirilmiş işletme modelidir. 

Bayilik olmak için öncelikle sizin hangi işi yaptığınıza ve hangi sektörde bayilik alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bayilik sisteminde temel amaç ürünleri daha fazla satış noktasına ulaştırmak için bayilik verildiğinden dolayı firmalar reklam desteği, eğitim desteği vermek yerine bayilik anlaşması yaparak sizlere bir limit ve kota vermek yollu ile kendilerinin ulaşamadıkları noktalarda ürün satmalarına olanak sağlar. 

Bayilik alanlar genelde bir işletmesi olan işletmeciler iken yeni iş kuracak olanlarda ürünlerin bayiliklerini alırlar. Bazı bayilik veren firmalar sadece benim ürünümü sat derken bazılarda başka ürünleri de satabilirsin diyerek izin veriyorlar. Bayilik almak isteyenlerin kesinlikle sözleşmeyi iyi okumalı, ürünler hakkında yeterli bilgi sahibi olmalı ve ödeme hakkında net bilği verilmelidir. Bazı bayilik veren firmalar önce ürünü şat sonra bana öde derken bazıları da önce satın al sonra sat diyorlar. 

Bayilik almada en önemlilerden biri bayilik veren firmanın bayiye hangi konuda nasıl desteği olmasıdır. Ürünlerden ürünlere göre değişmekle birlikte bazıları eğitim, müşteri desteği, bölge koruması, alıma yada ödeme göre indirim, bölgeye göre fiyatlama ile girişimciye eğitim olanaklarını finansman desteklerine, ürün teslimatlarına bakmak gerekiyor. Ülkemizde o kadar çok bayilik veren firmalar var ki insan karar vermekte zorlanıyor. Yeni iş kuracak olanlarında aklıları karışıyor onun için bayilik alırken firmayı, şartlarını iyi araştırmalı ve bilen birinden destek almalıdır. 

Şu anda yaptığı bir iş varsa bayilik alırken ana işlerinin dışına çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Bayilik yollu ile satılan ürünler genelde satış sonrası destek isteyen içinde emek isteyen işlerdir. Bayilerin büyük oranda geliri de buradan gelir. Yani satış sonrası hizmet ve servislerden. Bayilik olarak da Ana bayi, Bölge bayisi ve Yerel bayi, alt bayi, yalnız gelişen ulaşım ve iletişim olanakları ve firmaların direk bayilik çalışmalarından dolayı arada ki bayilikler kalkmış olup Ana bayi yada kendileri Ülke de ofis açarak direk bayiye ulaşıyorlar. 

Böylece her gelişme ve durum üretici firmanın kontrolünde oluyor. Hızlı geri bildirim ve onlıne bayilik takip programları ile daha üretken ve anında mudahel ediyorlar. Onun için aradaki bayileri kaldırarak daha çok karlı ürün satıyorlar. Bayilik yerine kendilerine bölgede depo tutarak dağıtımı oradan yapıyorlar. Yakın zamanda firmalar bayilik yerine franchise vermeye yöneliyor. Bayilik fiyatları işe firmaya, ürüne ve hizmet içeriğine göre değişiyor. Yine de son kararı işi bilen biri ile alın gerekirse bu kişi ile bayilik verecek firma ile toplantıya gidin ve kendi isteklerinizi de iletin. Pazarlık yapmayı bilmek ticarette kazanmanın ilk adımıdır.


Yorumlar