Franchise Almak Mantıklı mı?




Girişimciler işletme kurarken bağımsız kendi işletmesini kurmak mı yoksa franchise almak mı mantıklı sorusu ile karsı karsıya kalırlar. Burada sorunun cevabını vermek için öncelikle girişimcinin işletme bilgisi, yaşı ve maddi durumuna göre analiz yapılarak karar verilmelidir. Kendi işletme bilgisine güvenen girişken girişimciler kendi markalarını yaratmak üzere franchise kurmadan yada bayilik almadan kendi işlerini kura bilirler. Ancak burada risk faktöründe göz önüne almalılar. İlk kurulan işletmenin en büyük riski işletme kar etme noktasına geçişe kadar olan zaman diliminde giderleri karşılayacak kadar yeterli nakit paralarının olmamasından ve plansız hareket etmesinden kaynaklanıyor. 

Kendi bağımsız işletmesini kurmak isteyenlere oranla franchise alanlar daha karlı kalır. Gerçekten işletme bilginiz ve deneyiminiz yoksa kendiniz bağımsız firma kurmaya kalkışmayın derim. Çünkü bağımsız olarak kurulan işletmelerin 4 de 3 ne yazık kı iflasla sonuçlanmıştır. Ayakta kalanlarında çok azı ciddi anlamda paralar kazanır geri kalanları sadece geçimlerini sağlayacak kadar kazanır. Oysa işletme kurmaktaki amaç yatırım yapacak kadar çok para kazanmaktır. Sadece kendi geçimimi sağlamak için işletme kurayım diyorsanız yanaşmayın onun yerine devlet memuru olun, firmada sabit aylıklı çalışan iyi bir elaman olun. 

Franchise almanın faydaları nelerdir? Franchise veren firmalar size hazır bir işletme modeli sunarlar ve sürekli destek verirler. Siz hangi sektörde iş yeri açacağınıza karar verdikten sonra sektörünüzde bayilik yada franchise vermek isteyen firmalarla iletişme geçerek sizin durumunuza en uygun bir firma ile anlaşma yaparak denemiş, sistemi oturmuş, eğitim, reklam ve ürünlerle desteklenecek hazır bir işletme sistemine dahil olarak kurumsak kimliğe sahip bir işletmeci olursunuz. Bu da sizi risklere karsı korur ve kısa zamanda para kazanmaya başlarsınız. Ayrıca har hangi bir sorunda size destek verecek konusunda deneyimli birilerine her zaman ulaşırsınız. Bununla birlikte yeni ürün geliştirme, fiyatlama, sunum, işletme planın hazır alarak sadece size uygulamak ve para kazanmak kalır. 

Franchise veren firmalar size önceden hazırlanmış konsept ile lokasyon secimi iş yeri ekipman kurulumu ve dekorasyon ve iş akış seması, işletme yönetim eğitimi, elamanların eğitimleri ve hukuk ile mali eğitimler vererek size sadece para kazanmayı ve yönetmeyi bırakırlar. Sizlerde yıllarca oluşacak tecrübe ve bilgiyi hazır halde alırsınız. Hazır bir sistem aldığınızdan dolayı bankalar kredi konusunda size daha fazla itimat ederek girişimci kredilerinden yararlanırken kosgeb destekli franchisede almanız mümkündür. 

Franchise almanın kötü tarafı işe denenmemiş ve başarısı kanıtlanmamış firmalardan iş birliği yapmanız. Sözlemse şartlarını net olarak detaylı okumamanızla birlikte firmanın güvenirliğine franchise almak bakmadan size verilen vaatleri yerine getirmemeleridir. Ayrıca firmaların size kota uygulaması ve kendi bağımsız işletme kurmanızdan biraz da maliyetli olabilir. Ancak sizin girmek istediğiniz firmalardan sizin şartlarınıza uyan kesinlikle bir firma bulunur. 

Simdi kendi işini kurmadan önce düşünerek karar verin. Kendi işinizi kurmak mı yoksa franchise almak mı daha mantıklı. Franchise bedeli olarak sizden istenen ücreti bağımsız bir işletme de kara gecene kadar zaman diliminde kurtarırsınız ve daha az riskle işletmeci olursunuz.








Yorumlar