Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Hesaplamaları




Alan hesaplaması: 1 kw/p için Tarlada 20 m2 Çatıda 8 m2 Alan gereksinimi vardır. Burada alandan kurulacak sistemi bulmak için Toplam alanın /8 Yapılması çatıda kurulacak kw/p gücü verirken Toplam alan / 20 de Tarlada kurulacak sistemi verir. 


Tüketimden gerekli sistem gücünü bulma. Burada aylık elektrik faturasının maliyeti ve kw maliyetine bölünmesi ile bulunur. 1000 TL fatura gelen eve kw maliyeti 0,35 kuruş işe 2857 kw aylık tüketim bölü 30 günlük 428 kw günlük tüketim bulunur. Bölgenin günlük güneşleneme ortalamasına bölünmesi ile saatlik gereksinim bulunur. Günlük 6 saat güneşlenme olduğunu kabul edersek. 71 kw/ p sistem gerekli oysa bizde verim % 60 olduğundan kurulacak sistem 71/60*100 ile 118 kw sistem kurulmasının yeterli olduğu bulunur. 

Üretim Hesaplaması: Üretim hesabı yapmak için sistemin kurulacağı arazinin konumu, radyasyon değerleri, güneşlenme saati, verim verileri olması gerekiyor. Buna göre günde 8 saat güneşlenme ve % 70 verimli sistem ile 1 mw sistem: 1000*8/100*60 hesaplaması ile = 4800 kw günlük üretim değeri bulunur. Yaklaşık bu da günde 4,8 saat tam randımanlı demek oluyor. 

Yada sistem çarpı verimli saat ile de kısa yoldan bulunur. Bunun için 1000 kurulur güç*4,8 saaat dersek 4800 kw yapar. Bunu 30 ile çarpma ve 12 ile tekrar çarparak aylık ve yıllık üretim miktarları bulunur. Burada önemli olan kurulacak sistem verimi ile bölgenin güneşlenme saatlerini doğru bulmak. Panellerin montaj kalitesi,acısı ve kablolar ile inverterlerin kalitesi etkilidir. 

Tam hesaplama yapılması için bölgenin kar altında kalma durumu ve arazinin güneye eğimli gölgelenmeye maruz kalacak tepe olmamasına dikkat edilmelidir. Gelelim simdi gelir hesaplamasına tedaş devlet garantisinde alımı 0,13 cent fiyatı ile alıyor. Bu durumda 1000 kw/p kurulu sistemin 1400 radyayon değerleri olan bölgede günde 8 saat ve % 60 verimle üretim yapıldığını kabul edelim. Bu durumda aylık üretim 144,000 kw yapar alım fiyatından 18,720 dolar yapar. Aynı sistem % 70 verimle 21,840 dolar getiri elde edersiniz. 

Kurulacak ges sistem maliyetini hesaplamak; Maliyetleri etkileyen faktörler ve kurulacak sistemin panellerin kalitesi, cat yada arazi olması, çatının durumu, tarlaya panel kurma yöntemi , güvenlik sistemi, yıldırımdan koruma, tel cit, aktif ve pasif sistemler, enerji nakil hattı, güvenlik ve temizlik, bakım gibi Kurulum maliyeti ve işletme giderleri olacaktır. 

Gerekli sistem ihtiyacı belirlendikten sonra piyasada enerji firmaları tarafından farklı ürün ve sistemlerle farklı fiyatlar verilir. Avrupa ürünleri yaklaşık kw/p maliyeti tarlada 1100 Euro civarı iken çatıda 1050 euro oluyor Çin yada daha ucuz ve kalitesiz üretimlerde ise fiyatlar kw başına 940 euro lara kadar düşüyor. Kısaca kurulacak sistem maliyeti hesaplamasında kurulacak sistem* kw maliyeti ile bulunur. 1000 kw/p sistem Avrupa ürünleri ile yaklaşık olarak 1100.000 avro civarında oluyor. Tabi ki farklı fiyat düşürme yöntemleri de var. 

Bu hesaplama da tarla ve harçlar ile proje masrafları dâhil değildir. Kdv muaf olarak hesaplanmış hibeler dikkate alınmamıştır. İşletme giderlerini de ekleyerek kendini amorti etme süresi bulunur. Ülkemizde sistem kendini yaklaşık olarak 60 ayda amorti ederken tarla maliyeti 1 yıl daha üzatiyor onun için çatı kurulumu daha mantıklıdır. Üstelik isletme giderleri düşüktür. Sizlere detaylı olarak güneş enerjisine yatırım yapmak isteyenler için hesaplamaları yazmaya ve en basit hali ile ifade etmeye çalıştım. Bu hesaplama on grid yani şebekeye


bağlı sistem olarak kabul edilmiş. 



Saygılarımla

Yorumlar