İş Fikrim Tutar mı ?






iş fikri olan girişimci, İş hayatına girecek olan girişimcilerin iş kurma fikirlerini uzun dönem sorguluyorlar bu iş tutar mı diye yada ellerinde var olan ürün satar mı nasıl satarız diye yada Ben bu işi çok iyi yapıyorum yatırımcı bulursam iş yeri açarım ama kendime finansman sağlayacak yatırımcı yada ortak arıyor. Zaman zamanda farklı bir ürünle gelip bu ürünün üretimi için yatırımcı bulamıyorum melek yatırımcılar destek vermiyor. Veya devlet tarafından verilen hibeler ve teşviklerden yararlanmak istiyorlar. 

Öncelikle şunu söyleyin toprak satarak para kazanan işletmeler olduğu gibi altın satarak iflas eden işletmelerde var. Burada önemli olan ürün yada iş fikrinizden çok işletme sisteminiz ve sizin kendinize olan güveninizdir. İş fikrim var diyerek gelenlere iş fikriniz nedir diye soruduğumda net bir cevap alamıyorum. Gerekçe olarak iş fikirlerinin çalınacağı korkusunu dile getiriyorlar. Oysa iş fikirlerinin detayları konusunda net bilgim olmadan onlara yardımcı olamayacağım diyorum. 

Gerçekten bir iş fikriniz varsa araştırma dönemine girin aynı iş fikri daha önce başkası tarafından yapıldı mı durum nedir yapılmamışa nedenler neler. İş Fikriniz nasıl bir çözüm getiriyor insanlara ne gibi bir fayda sağlıyor. Hedef kitleniz nedir. Gelir kaynağınız nasıl olacak, finansal durumunuz nedir? Ürünün faydası ve maliyeti ne olacak nasıl bir sistemle işletme kurulacak. Marka var mı yada ürününüz patenti var mı, markanız yada isminiz tescilindi mi? İş fikri olanlar plan ve projelerle notere gitmeleri durumunda yada patent firmaları bu konuda iş fikrilerinin ve iş yapma yöntemlerini koruma altına alabilirler. 

Dünyadaki en iyi ürün sizde olabilir ya da çok iyi bir iş fikriniz var ama sistem oluşturulmasa yatırımcı için bir anlamı yok. Önemli olan ürünün gelecekte yaratacağı talep ve potansiyel gelir durumu ile sizin işletme yönetim kapasitenizdir. Sizler bir işi çok iyi yapa bilirsiniz ama o işle ilgi iyi bir yönetici olacağınız anlamına gelmez ve dolasıyla işletme yönetimini yapamazınız. Bazı insanlar başkalarının yanında başarılı çalışırken kendi işletmelerini kurduklarında kısa zamanda umdukları başarıyı bulamıyorlar. 

Bazı girişimciler hiç bilmedikleri işe girerek iflas etmelerini garantiliyorlar. İflas etmeyenler de kısa zamanda isten sıkılarak devir ediyorlar yada sadece geçimlerini sağlayacak kadar para kazanıyorlar. İşin teknik boyutu ile yönetim boyutları farklıdır. İş kuracak olanlar bir kere daha düşünsünler kendilerince işletme yönetim nitelikleri var mı diyerek. Varsa ondan sonra işletmecilik bilgilerine baksınlar kendilerinin eksik kaldıkları noktalarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile tamamlasınlar. 

Eger sadece bir iş fikri yada işin yapılması, ürün ve teknik bilgi yeterli olsaydı o zaman her mühendis veya tekniker firma sahibi. Her iyi yemek yapan kadın lokanta, kahve pişirmeyi bilenlerde kahve işletmeciliği yapması gerekiyor. Her kadın yemek yapmasını biliyor dersek kaç tane kadın resturant yada lokanta işletiyor. Bazen olduğun yerin kıymetini bilmek ve kanepe de oturmak gerekiyor. Gaza gelerek yada kendinde olmayan nitelikler varmış gibi davranarak başarılı olmaz. 



Zirveye çıkmayı hayal edenler zirveye çıkmak için neler yapılması gerektiğini neden çıkmak istediğini ve kendine güvenerek çıkmaya başlama planı yaparak harekette geçmelidir. Yoksa sadece hayalde kalır konuşmakla yetinir başkalarını senin olmak istediğin yerde görürsün. Bazen bir iş fikrini çok sorgulamak insanın şüpheye düşmesine ve güvensizlik olmasına neden olur.

Yorumlar