Kendi İşini mi Kurmalı Kariyer mi Yapmalı?






Üniversite eğitimini tamamlayan insanların tercih yapma noktasına geldiklerinde kendi işlerini mi kurmalı yoksa iyi bir firmada işe başlayarak kariyer yapmak mı daha mantıklı sorusu ile karsı karsıya kalırlar. Kendi işini kurmak yerine risk almadan bir firmada çalışmak bazılarına mantıklı gelebilir. Girişimcilik insanın kendisinde olan yeteneklere ve amaçlarına bağlı olup işletmecilik işe girişimcilikle birlikte finansal durum ve olanaklara bağlıdır. Onun için durumu iyi irdelemek ve uzun düşünmek lazım. 

Bazı insanlar üniversiteden mezun olduktan sonra babalarının iş yerinde çalışarak kariyer hayatına tabeden iniş yaparken olanakları olmayanlar aylıklı olarak firmada yeni giriş yaparak kademe kademe ilerliyorlar. Burada babasının işine giren daha yetenekli değil kariyer basamaklarını adım adım çıkan daha yeteneklidir. Bazı insanların babalarının iş yeri olmasa da tanıdıklarının firmaları olursa ne kadar yeteneksiz ve bilgisiz olsa da direk üst yönetimde görev alarak torpili başlarlar. 

Tıpkı devlet üniversitesinde okuyacak kadar puan alamayıp baba parası ile özel üniversiteye gidenler gibi. Bu insanlar sonra da övünüyorlar lise zekâsı ile üniversite bitirdikleri için öyle özel okullarda okuyarak üniversite mezunuyum diyerek övünenleri görünce baba parası ile zeka geriliğimi kapattım demek istiyor ifadesi yaratıyor bende. Yada baba parası ile iş kuran, babasının işini devir alıp girişimciyim, işletmeciyim diyenler. 

Kendi işini kurmak istiyorsanız o zaman bir yol ayrımı daha var. Kurumsal firmada mı yoksa yeni kurulan startup denilen işletmede mi iş başı yapılacak. Kurumsal bir işletmede kariyer yaparsanız işletmenin ilgili departmanında kendinizi geliştirirsiniz ama işletmecilik ve girişimcilik konusunda kendinizi fazla geliştirme durumunuz olmaz. Yeni kurulan işletmelerde kariyer yapmak için çalışmaya başlamak işe işletme kurulumdan başlayarak büyüme ve sistem oluşturmanın her adımında olursunuz. 

Bu da sizin kendi işinizi kurmanızda avantaj olarak yansır. Oysa kurumsal işletmelerde paranız ve yan gelirleriniz olurken yeni kurulan iletmede aylıklarınızı bile almaya bilirsiniz yada firma iflas eder. Tercih sizin risk anlayışınıza ve amaçlarına bağlı bir durumdur. Kariyer yapmak için kurumsal bir firmada çalışmak daha mantıklı iken kendi işini kurmak isteyenler için riskli ama en avantajlı yeni kurulan işletmede her adımda deneyim ve bilgi sahibi olmanız ve kendini geliştirme durumunuzun daha fazla olması bakımından yeni kurulan yada kurumsallaşan işletmede iş başı yapmanızı tavsiye ederim. 

İşletme kuracak olanlar öncelikle okudukları bölüm ile ilgili iş yapmalarını tavsiye ederim. En az 3 yıl başka bir firmada işletme yönetimi, finansal ve piyasa durumu ile işletmecilik bilgilerini artırmalarını ve bu arada kendileri için gerekli sermayeye ayarlamaları rahat iş kurmalarına neden olur. Simdi bazı arkadaşlar diyecekler ki yeni kurulan işletmede çalışırsak para almama durumu dahi varken neden avantajlı oluyoruz diye. İşletmelerin parasal sermayeden daha önemli olan Entelektüel sermayesi daha önemlidir. 

Entelektüel sermaye bir işletmenin ekiplerinin bilgisi, yetenekleri, işletme yönetimi, markalar, ekip ruhu, patentler, tescil edilmiş fikirler, iş yapış sekileri ile ürünlerinin rakiplerinden farkı ve insanların üzerinde oluşturduğu algıdır. Bunların içinde en önemlisi Kurucunun işletme bilgisi ve işletme yönetimidir. Girişimci fikirleri olan insanlar kuralları ve iş yapma yöntemlerini daha kolay ve daha etkili sonuçlandırır. Onun için iş kurmak istiyorsanız para biriktirirken işletme bilginizi geliştirmeniz sizi avantajlı kıllar. Size bir firmada maaşlı mı çalışmak yoksa kendi işini mi kurmak daha mantıklı ?

İşletme kurmanın avantajları mı size daha mantıklı geliyor yoksa her ay alayım maaşımı riske girmeyip mi diyorsunuz. İşletme kurarsanız simdi bunun ik, pazarlama yönetim, satış, vergi, hukuk, sermaye, işletme, reklam, varda var yani kısaca ama bunun yanında olanakları da var. Önemli olan yukarıdaki kartvizitte kendi adınızla çalıştırdığınız firmanın mı yoksa çalıştığınız firmanın mı adı yazılı olmasını istersiniz. 

Yorumlar