Sermayesiz İş Kurma





İş fikri olup; iş fikrini hayat geçirmek için gerekli niteliklere ve bilgiye sahip olanların en büyük sorunları yetersiz sermaye sahibi olmaktır. Az sermaye ile yada sermayesiz iş yeri açmak isteyenler için bazı olanaklar var. Tamamen sermayesiz iş yeri açmak mümkün değil tabi ki ücretsiz bayilik veren firmalardan da söz etmiyorum. Zaten ücretsiz bayilik veriyorum diyenler sizden sadece işim hakkı almıyorlar. Yani sermayesiz iş kurulmaz. 

Kendi işini kurmak isteyen girimciler için finansman sağlamanın farklı bir yollunu anlatacağım İş yeri açmak istediğiniz meslekle ilgili belgelere sahipseniz finansman sorununu çözersiniz. Zaten amacım az sermaye ile iş yeri açmak isteyenlere finansal yöntem sunmak 

KOSGEB Tarafından desteklenen sektörlerden birinde iş yeri açmak isteyenlere yönelik verilen girişimcilik eğitimini alarak girişimcilik belgesi ile iş yeri acarsınız. Kosgeb hibelerinden yararlanmak için firmanın açılmış yani vergiye kayıtlı olması gerekiyor. Ondan sonra iş planı hazırlanarak alınması gereken ekipmanlar ve sistemlerin proforma faturası ile iş planını kosgebe teslim edersiniz. KOSGEB kurul kararı ile toplantı yapar ve müzakere sonucunda karar verir. 

KOSGEB denetleyicileri gelir iş yerini görür ve size onay verirler sizde fatura kestirdiğiniz yere kosgeb hibesi ile ödeme yapacağınızı belirterek ona göre ödeme tarihleri belirler ve sizde alım yaparsınız faturalar ile birlikte kosgebe başvuru yaparsınız. Ödeme talebinde bulunduktan sonra kosgeb tarafından size 3 ay eşit taksitler seklinde ödenir sizde borçu olduğunuz yere ödeme yaparsınız. 

Aynı şekilde yeterli sermaye ihtiyacı olan girişimciler için de Sosyal yardımlaşmadan 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli toplam 7 kredi kullana bilirsiniz. Sosyal krediden yararlanmak içinde işletme planı ile başvuru yapmanız gerekiyor. Kurul uygun görürse size onay veriyorlar ve siz alım yaparak faturaları sosyal yardımlaşmaya teslim ediyorsunuz. Onlarda faturadaki firmalara ödeme yapıyorlar. Yani size nakit vermiyorlar. 

Farklı yöntem olarak bayilik yada franchise veren firmalarla kosgeb hibesi ile teklif edersiniz. Bu durumda franchise veren firma size proje onayından sonra bütün kurulum ve ekipmanlar ana firma tarafından kurulur ve size 3 aylık taksit şekilde öderler sizde firmaya ödersiniz. Ücretsiz bayilik vermek yada franchise almak mümkün değildir.  Sadece işim hakkı almazlar. 

KOSGEB Girişimcilik eğitimine katılarak franchise almak istemeyen işletmeciler kendi bağımsız işletme konseptini oluşturmak için kredi kullana bilir. Kosgeb onayından sonra bankaya başvuru yapılır. Banka kosgeb projesine dayanarak onay verir ama size parayı vermek için garanti ister iste burada devreye kredim garanti devreye girer. Kredinize garanti aldıktan sonra bankaya gidersiniz banka krediye onay verir. Alım yapıldıktan sonra kosgeb ödemesi ile kredi ödenir. 

Kosgeb her girişimciye 30,000 TL hibe vermez 30,000 TL erkeklerde % 70 bayanlarda % 80 oranlaması ile hibenin üst limitidir. Yani siz 30.000 TL hibeye uygun harcama yapsanız bile onun erkekler % 70 kadar hibeden yararlanır. Bir erkek 42.000 TL uygun harcama yaparsa 30,000 hibe alır. Ayrıca birinden borçta alabilirseniz tabi öyle bir dostunuz varsa. Bu arada en az 5000 TL paranız olmalı, Yer kiralama, firma kurulumu, fatura basımı, noter ve muhasebe işlemleri için 


Yorumlar