Ver Parayı, Başarılı Olursun Zenginde Olursun






Son zamanlara işletme koçu diye bir meslek cıktı bunlar ne işletme yönetimi, pazarlama ve satıştan gelmeyen finans bilgisi hiç bulunmayan biraz kişisel gelişim biraz da işletmecilik bilgisi ile yarım hoca dinden yarım doktor candan eder gibi akıl vermeye kalkan kişiler var. Kartvizit bastırıp işletme yönetim danışmanı yada işletme koçu diye yazdırdın mı tamamdır. Birde girişimcilere ve işletmecilere yönelik eğitim veren kurumlar var. Sözde eğitim kurumları insanlara başarılı ve zengin olmanın yollunun kendilerinin verdikleri eğitimlerden geçtiklerini düşünürler. 

Yanlış anlamayın eğitime karsı değilim eğitim çatısı altında işletmecilikten uzak kişisel gelişim hikayeleri ile insanların çepindeki paraları almalarına karsıyım. Bana danışan insanların % 80 işletmecilikten vaz geçiyor çünkü gerçekleri ve olacakları söylüyorum oysa bunlara gaz vererek iş kurduran yada eğitim alarak iyi işletmeci olacaklarını inandırılıyorlar. Liderlik eğitimi, nlp denilen saçmalık, girişimcilik eğitimi altında hikâyeler, düşünce gücü gibi insanların duygularına dokunarak eğitim veren ve zengin olmak isteyenlere eğitim vererek zengin olan uyanık girişimciler var.

Zaten sermaye yetersiz olan yeni girişimcilerin bu insanlara para kaptırmamalarını tavsiye ediyorum. Onlar size ne verdiklerinden çok ne kazandıklarına bakarlar sonra da sizi umursamazlar oysa danışmanlık sorumluluk alarak işleri sonuçlandırmaktır akıl vermek değil. Kurumsal firmalarda çalışarak kendilerini işletme yönetim danışmanı olarak lense eden insanlar var. Bu insanlar kurumsal firmalarda başarılı olsalar da yeni kurulan işletmelerin büyüme, sistem oluşturma, işletme kurulumu, şubeleşme, kurumsallaşma ve bayilik yada yeni sektörler, Pazar araştırması iş planı gibi verilerden uzaklar. 

Yeni kurulan işletme ve girişimcilerin yasadıkları sıkıntıları bilemezler onlar sadece kendi uzmanlık alanlarında para varsa başarılı olurlar. Onun için işletme danışmanlığı hizmeti almak isteyenler işletme kurulumu içinde sıfırdan büyümeye kadar bütün süreçleri yönetecek sorunların oluşmasına meydan vermeyecek ve farklılık durumun iş planını da revize ederek yeni kararlar almasını bilmelidir. İşletmelerin her departmanları bir birinden önemli olup birimlerden birinin işini tam olarak yapmamamsı bütün işletmeyi olumsuz etkiler. Farklı sektörlerden farklı bilgi ve deneyim ile yapılacak işte profesyonel olan işletme danışmanları ile çalışılmalıdır. 

Siz para verin akıl veren çok olur ama kendi elinin taşın altına koyan bulamasınız. Oturup hayal dünyasında yaşayarak işletme yönetimi hakkında fikir yürütenlerden hayır gelmez. Üniversitelerin işletme ile ilgili bölümlerinde hocalık yapanların teorik bilgileri çok iyi olabilir ama piyasa deneyimi ve bilgileri yok, pazarın şartları ve iş hayatı çok farklıdır. Zaten kendileri de başarılı olacaklarına inanamadıkları için hocalık yapmayı tercih etmişler yoksa aşla orada durmazlar. 

İnsan kaynakları uzmanları işletme yönetim danışmanı, muhasebeciler işletme yönetim danışmanı işletmecilikle alakası olmayan yada işin sadece teknik ve teorik bilgisini bilenler, bu konuda birkaç kitap okuyarak insanları aptal beyinsiz gibi görüp akıl satma olayı vardır. Elinde mikrofon eğitim ver insanları gaza getir eğitim ücreti al sonra git peki eğitim alanın hayatında bir değişim var mı yok. Çünkü iş dünyasında ne yaparsanız yapın işletmenize yada cebinize para girmiyorsa hikaye ve boşa harcanan zaman, para demek bir de umutlar var. Bir eğitimle cebine 10.000 tl koyup giden var. 1 saate iyi para gelsin kendini akılsız, aptal yerine konulan girişimciler ve işletmeciler. 

Kimyager satış eğitimi veriyor, insan kaynakları danışmanlığı yapıyor, Hayatında iki tane elma satmayan insan satışçılık mesleğini öğretmeye kalkıyor. Aynı zat satışın önemimi bilmediği gibi zaten kendisi de inanmıyor hatta meslek olarak görmüyor. Velhasıl kelam kısaca her duyduğunuza inanmayın ve paranızı boşa harcamayın. 

Motivasyon, olumlu düşünme, kısa zamanda zengin olma, parasal çekim yasası, varlık çekme, yada enerji ile düşünce gücü ile insanları etkileme gibi hikayelere para harcamayın onun yerine işletme ve işletmecilik bilginizi geliştirin işinize ve kendinize işletmenize direk kazanç sağlayan eğitimlere gidin. Kimse size güzel nefes alıyorsunuz yada enerjiniz var. İçsel öngörünüz, duru görünüz yada bilginize para vermez insanlar sizin onların beklentilerinize karşılamanıza bakar. 

Yorumlar