Bir Amacı Olmalı Kendi İşi Olanların




Amaçları olmayan insanlarla karşılaşmak artık beni şaşırtmıyor. Kendi işini kurup hiç bir amacı olmayan insanları görünce. İnsan neden kendi işini kurmak ister tabi ki amaçlarını gerçekleştirmek için yeterli para kazanmaktır. Para burada amaç değil amaç ulaşmak için araçtır. Eğer bir amacınız yoksa işletmeden ne iş yaptığınız yada ne kadar kazandığınızın bir anlamı yok. İşletmecilik karın doyurmak için yada benim iş yerim var demek için değil. İşletmeden para kazanarak yatırım yapmak ve gelir elde etmek içindir. Ki zengin olmanın sırrı da işletme ve yatırımcılık tan geçer. 

Bir insanın yolla giderken plan yaparda işletme kurarken neden plan yapmaz. Tek kelime ile işletme kültüründen uzak olması ve gereksiz görmesidir. İş planı sizin işi kimler ve kimin tarafından insan gücü ile ekipman ve üretim sonucunda hizmeti yada ürünü kime ne kadara satılacağını ve alıcının potansiyeli ile ileriyi görerek planlama yapmak gelir ve gideri hesaplayarak karar almak ve uygulamak için ön çalışmadır. Oysa bizim insanımızın iş fikri kafasında. Plansız işletme kuranlar başarılı olamaz yada olanların başarıları da kalıcı olmaz. 

Türkiye de esnaf dediğimiz işletme sahipleri oranında % 70 lise mezunu olduğunu geri kalanın üniversite mezunu olduğu bir gerçektir. Ancak bu oran toplam ciro oranında tam tersidir. % 30 Üniversite mezunu tarafından yönetilen işletmeler piyasanın % 70 ini yönetiyor ve ilk 500 firmada Lise mezunu tarafından yönetilen işletme sayısı yok denecek kadar azdır. Tamam mücadele ruhu bilgiden önemlidir ama eğitim olmadan da olmaz. Ya eğitimli olacak bilgili yapılacak yada bu konuda uzman kişilerden destek almak zorundalar.

Esnaflıktan iş adamı olmaya giden yol kurumsallaşarak büyümek ve başka şubeler açarak, franchise vererek ihracat yaparak daha fazla para kazanmak için satış yapma, ve etkin yönetimden geçiyor. Kendi işinin içinde çalışmak yerine işinin üzerinde çalışmalıdır. Bir işletmenin batmasının en büyük nedeni yöneticinin kendisine bağlı olup bir işletmede yapılan her türlü faaliyet satışlara olumlu olarak etki etmelidir aksı durumda boşa giden para ve emektir.  
İşletmeler için para kandır. Nasıl ki bir beden ne kadar büyük olursa olsun kan yoksa ölürse işlemlerde ne kadar karlı olursa olsun iflas ederler. Kan para işe satışta işletmelerin kalbi olup iş satış yaptığı sürece devam eder. Tabi ki parayı yanı kanı doğru kullanmak şartı ile gider işletme departmanlarında hata olsa da düzletme sansı vardır. Oysa bir finansal kiriz olması nerede düzeltmesi durumu çok zordur. 

Zaman zaman bana gelenlerin iş işten geçmiş oluyor. Akılı işletmeciler sorunları çözmek yerine sorulanların oluşmasını engelleyici tedbirler alarak oluşmasına izin vermezler. Çünkü bir sorunun oluşmasını önlemek sorunu çözmekten daha az maliyetli ve daha az risklidir.

Ne iş yaparsanız yapın para kazanırsınız. Ülkemizde toprak satan para kazanırsa altın satan iflas ediyorsa demek ki önemli olan ürün değil işletme yönetimidir. Bütün sektörlerde para kazanıyor da bir kaç tanesi kazanamıyorsa sorunları işletmenin içinde aranarak bulunması için analiz edilmelidir. İşletmeler para kazanmaz işletmeciler para kazandırır. Son olarak sunu deyim iş yapıyor gibi görünmek için değil gerçekten iş yapmak için mantıklı ve verimli bir şekilde çalısın. El alemin ne dediği öneli değil önemli olan sizin ne yapmak istediğiniz bu hayat sizin için ise başka birinin ne düşündüğü konusunda kafa yormayın ve sadece kendinize işinize bakın. 


Yorumlar