Girişimci Parayı Nereden Bulur?






Zenginler zengin olmaya fakirlerde daha fakir olmaya devam ederek aradaki gelir farkı açılmaya devam ediyor. Çünkü zenginin olanaklardan yararlanırken fakir merhum kalıyor. Zengin olmak için insanın para yönetimi, işletme ve yatırım aklı ile alışkanlıkları önemli olmakla birlikte asıl sorun yoksul insanın girişimde bulunmak için para bulamamasında yatıyor. Zengin olmak için artık eğitim önemli bir faktör olup fakirlikten gelen eğitimli insanların % 60 daha sonra dan zengin oluyor. Bunların zengin olma yollu genelde iyi bir üniversite eğitimi ile yüksek gelirli bir işte çalışarak birikim ve yatırım yapmasına bağlı. 

Yokluktan dolayı okuyamayan ama kafası çalışan girişimci olup yönlendirilmeye ve finansal kaynaklara ulaşması sağlanması gereken insanlarda var. Eskiden insanlar iş kuracağım yada kazanç getirecek araba alacağım dediğinde aile üyelerinden destek çıkılırdı artık bu gün o da yok. Onlar senden varsa bana var diyorlar. Bankalar da kapalı çünkü teminat yok. Kosgeb de kapalı, kosgebde git ilk önce harca sonra gel sana vereyim diyor. 

Bu gün kosgeb hibesinden yararlanmak için bile 50,000 tl civarında para harcaması yaparsanız o zaman 30,000 tl hibeden yararlanmanız mümkün. Diyelim ki hibeden yararlandı ondan sonra üretim için ham madde alımı, işçilik giderleri ve işletme yönetimi içinde finans gerekiyor zaten parası olmayan girişimci nasıl bir yol izleyecek. Üstelik taksitle alım yapsa ürünün her ay ödemesini banka kanalı ile yaparak ödeme dekontunu kosgebe vermesi gerekiyor.  

Diğer taraftan tarım ve hayvancılık işletmeleri için verilen tkdk kurumu hibelerinden yararlanmak için bile arazi, iş yeri olması gerekiyor ve harcamaları yapıp sonra ödeme alması gerekiyor. Üstelik işletme olursa en az yıllık 1,000,000 TL Ciro yapmış olması gerekiyor. Elinde sermayesi olamayan için bu seçenekte yatıyor. Melek yatırımcılarda sadece İnternet teknolojine bağlı işlere yatırım yapıyor yani siz çok iyi bir işletmeci olsanız da onların umurunda değil. 

Gelelim Avrupa hibelerine ; Avrupa kaynaklı hibeler sizin girişiminizden çok girişimcinin ürün yada hizmet gerçekleştirmek için Avrupa'da üretilmiş hangi ürünü kullandığınıza bakar ipard programı dahil aynı yanı sizin dahice bir fikriniz olsa da hikaye ama onun yerine Avrupadan iki tane vidayi getirim burada birleştireceğim de hemen onay veriler yada alt yapı, park bahçe, eglence gibi gelir getirmeyecek işlere verirler. 

Sosyal yardımlaşma kurumu tarafından iş kurmak isteyenlere 15,000 TL uzun dönemli kredi veriliyordu ama o iş için devamlı olacak bir girişimde bulunarak devam etmek imkansızdır. Hibeler ve teşviklerin amacı gelir düzeyi düşük kesimin gelirini artırarak yaşam seviyesini yükseltmek ama bu durumda nasıl olacak ki? 

Yeterli sermayesi olmayan insanlara size karşılıksız hibe vereceğiz, yada uzun dönemli kredi çıkartırız diyen uyanık danışmanlık firmaları da türedi bunlar sizden dosya parası, proje parası diyerek para talep ediyorlar ve veren insanlara şaşıyorum madem kredi çıkartıyorsunuz o zaman kredinin içinden alın ücreti. Arkadaşlar devletin hiç bir kurumu sizi aramaz gelin size hibe verelim yada kredi verelim diye. 

Umut tacirliğine gerek yok. Her ne kadar girimcilik eğitimleri verenler ve seminerlerde girişimcinin para sorunu olmaz deseler de bilgi ve mücadele  ruhu olarak entelektüel sermaye maddi sermayeden önemli olsa da para yoksa bilginin ve girişimci olmanın bir önemi kalmıyor. Peki o zaman girişimci finans sorununu nasıl çözerek kendi işini kuracak? 

Öncelikle girişimcinin işine ve kendine olan güveni ile yapmak istediği işin olanaklarına bağlı olarak yaşan seviyesi ve risk durumuna göre karar almalıdır. Bu durumda girişimciye giderlerini amaçlarına ulasana kadar kısması gerekiyor. 

1, Olarak kurmak için yeterli semaya kazanana kadar başka birinin yanında çalışmak. 

2, Kar paylaşımlı işletme ortaklığı olmak karın yada cironun beli oranlarında paylaşmak ve giderleri de kimin ödeyeceğine belirlemek. 

3, Devir edilen işletmeyi aylık taksitler halinde ödemek. Burada işletmenin gelir ve giderini hesaplayarak beli aylıklar ödeme yöntemini teklif etmek. 

4, Uzmanlık alanınız varsa önce ürünü ve hizmeti satarak parayı tahsil edip sonra fatura etmek 

5. Önce sat sonra yap tipi işlere girmek 

6, Hayvancılık için ahırlarda bakım karsılık canlı hayvan almak 

7, Ebesi ölmez dölü yarıya yöntemi ile Küçük baş hayvan bakımı 

8. Satış yaptıktan  sonra ödeme yapmak 

9. Kosgeb destekli iş kurup önce bayilik veren firmadan para alıp girişimci parayı bayilik veren firmaya ödediğine dair dekont alarak kosgeb hibesinden yararlanmak. 

10, Kalkına ajanslarından destek almak. 

11, Limited şirketti alarak firma adına kredi çekip firma alıp parasını krediden ödemek 

12, Aracılık ve danışmanlık yapmak. Bu k bilgi ve deneyim ister. 

13, Ürün satışı, Satış yeteneklerinize güveniyorsanız firmaların ürünlerini satarak kendinize semaya elde edersiniz. 

Yani elde nakit para yoksa durum sıkıntılı ama imkansız değil tabi ki bütün olay kredi almak yada işletme kurmak değil devamını sağlamak olmalı. Özelikle firma alırken ve ortak işletmecilikte anlaşmalar net olmalı firma devir işlemleri uzmanlık ister. Girişimciliğin riskleri nedir?  Düzensiz gelir ve sermayeyi kayıp etme riskidir. 

Son olarak acaba bu tür desteklerle devlet sadece kendine vergi mükellefi yaratarak işiz ligi az göstermek için mi yapıyor diye aklımdan geçiyor. Neden diyeceksiniz kosge olsun tkdk olsun hibelerle alınan ürünleri 5 yılla kadar satamıyorsunuz ve işletmeyi 3 yıl öncesine kadar kapatamıyorsunuz yoksa hibeyi de sizden tahsile ediyorlar. 




Yorumlar