IPARD2' De Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Hibeler






TKDK tarafından desteklen tüm sektörler ve işletmeler kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak isteyen işletme ve bireylere İpard2 destek ile hibe kapsamında alınmış bulunuyor. Başvuru sahibinin ve işletme ile kamu kurumunun uygun şartları taşıması durumunda % 70 olan hibe oranı başvuru yapan kişinin 40 yaşından küçük olması durumunda % 75, dağlık alanda olması durumunda % 80 kadar hibe olarak en az 15.000 en fazla da1000.000 euro yada kadar destek kapsamına alınacak. 

TKDK hibesinden yararlanmak için başvuru yapacak kişilerin işletmelerin gerekli niteliklere ve aranan şartlara uyması gerekiyor. Aynı zamanda ticari amaç için yatırım yapacak olanlara yatırım tutarına bakılmaksızın 500.000 euro’nun % 65 olan 325.000 euro da hibe kapsamına alınmış bulunuyor. Hibeden yararlanmak isteyen kurumsal olarak başvuru yapacaksa faaliyet gösterdiği işletme ile ilgili en az 1 tane sigortalı yapılan işle ilgili belgesi olan elamanı bulundurması gerekiyor. 

Yeni kurulan işletme olması durumunda işletmeden sorumlu kişinin bu işin eğitimini aldığına dair belge, yada en az 3 yıl çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yada daha önce 3 yıl boyunca tarım veya havyacılıkla ilgili bir işletmede çalıştığına dair sgk dan belge alması gerekiyor. Kayıtlı değilseniz kayıt olarak belge ile belgelendirmeniz gerekiyor. Ayrıca başvuru sahibi 65 yasından büyük olmaması gerekli. Ancak bu şartlar ticari anlamda elektrik üretimi yapmak isteyen kişilerden yada kurumdan talep edilmiyor. 

Nüfusu 10,000 altında olan ilce belediyeler, yerel yönetimler, il özel idareleri de 1 mw sınırı olmakla birlikte 1,000,000 euro ya kadar % 100 hibe veriliyor. Hibe almak isteyenlerin gerekli izinlerin almış olması, plan ve projelerin hazırlanmış olması gerekiyor. Proje onaylanmadan önce yapılan yatırımlar destekleme kapsamında olsa da destek kabul edilmiyor. Onun için proje onayından sonra alım yapılması ve kurulum yapılması gerekiyor. Projenin bütün asamsında tkdk tarafından yerinde kontrol ediliyor. Ayrıca elektrik üretim sistemlerinin ekipmanları Avrupa yada Türkiye menseli olma şartı olup ipotekli ve ruhsatsız işletmelere onay verilmiyor.

TKDK tarafından İPARD Programında hibe almak için tkdk nin talepleri doğrusunda proje hazırlanması gerekiyor. Söz konusu tarım ve hayvancılık için elektrik üretimi yapmak isteyenler işletmelerin elektrik enerjisi taleplerini karşılayacak sistemden daha büyük sistem kurulmasına izin vermiyorlar. Burada amaç işletmelerin ve çiftçilerin girdi maliyetini düşürerek rekabet ile karlılığı artırmaktır. Bir projenin tkdk tarafından onaylanmamasının en büyük iki nedeni yatırım yapacak kisinin yatırımı yapacak yeterli parası olmaması ve danışmanın hatalarından kaynaklanır. Onun için danışmanlık firması ve sistem kurulumu için yapılacak planların ve izinlerin tkdknin isteği doğrusunda olmalıdır. 

İPARD2 hibesi ile güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırıma yapmak için kredi kullanmayı düşünenler için tkdk ile 11 banka arasında yapılan anlaşma çerçevesinde kredi kullanmaları da mümkündür. Elektrik üretimi yanında işletme sahibi 50’den az kişi istihdam etmeli ve yıllık ciro ya da bilançosu 8 milyon TL’ asmayan tarım ve hayvancılık, Aromatik bitki yetiştirme, Kırsal turizm , kırsal konaklama, lokanta, gezi alanları, at yetiştirme, süt inekçiliği, et hayvancılığı, Kanatlı hayvan yetiştirme, bal arısı, tarım ürünlerinin paketlenmesi ve işlenmesi, et işleme tesisleri, süt ve süt ürünleri imalatı, yöresel ürünler destek kapsamında bulunuyor. 

İpard desteklerinden yararlanmak isteyenlerin dosya ve plan ile proje hazırlama süreleri yaklaşık 1,5 ay ile 6 ay arası zaman almaktadır. Ancak tkdk cağrı süreleri 15 gün ile 45 gün arasında oluyor. Hibeden yararlanmak isteyenlerin planları ve projelerini hazırlayarak gerekli mali durum ile birlikte çağrıyı beklemeleri gerekiyor. İpard2 çağırısı Aralık ayının 10 da çıkması beklenip yaklasık 4 ay kadar açık kalması beklentilerde onun için yararlanmak isteyenlerin bir an önce hazırlıklarını yapması gerekiyor. Yenilenebilir enerji yatırımında başvuru yapmak için bağlantı anlaşmasının kabul edilmiş olması gerekiyor. Yeninle bilir enerji kaynakları dosya ve işlemleri için tkdk ya yetki verilmiş olup bağlantı anlaşmasını kabul ediyorlar.

Yorumlar