İşyeri Açma Maliyetleri





Bir iş fikriniz var ve iş planını hazırladınız. Geldi simdi iş yerini açmaya. İş yeri kurma maliyetleri sabit giderler ve değişken giderler olarak değişir. Adi firma denilen şahıs işletmelerini açmak için vergi kayıd olmak ve işletme kuruluş giderleri için 300 TL Şirket kurmak için işe 3500 tl gideriniz olur. Ayrıca iş yeri için kiralama, stopaj, ofis mobilyaları ve ekipmanlar, web sitesi, reklam giderleri, cay, kahve makinaları, masalar ve sandalyeler, yazıcı, bilgisayarlar, internet bağlantısı, elektrik, su, dekor, dolaplar, kâğıt, afiş, katvizit, yazarkasa yada fatura baştırma, oda kayıtları derken yaklaşık 10,000 ile 15.000 tl gideriniz olur. 

Ayrıca yapılacak işe, iş yerinin durumu, tadilat, tesisat, elektrik, wc, lavabo, reklam panoları derken yapılacak işe göre yaklaşık olarak 30, ile 80,000 tl arasında gideriniz olur. Yapılan işe bağlı olarak bu rakamlar yükselir. Yüksek fiyatlı makine ve aletler vs derken rakamların 250,000 tl kadar bulur. Eğer işletmede bir ürün üretimi, nakliye, toptancılık, makine işi, teknolojik iş yeri, hazır giyim olursa o zaman fiyatı hesaplamak için bütün gerekli olanların yazılarak tek tek hesaplanması gerekiyor. 

Ne iş yeri açarsanız acın en az 1 yıllık giderleri nakit olarak elinizde bulundurun zira müşterilerin gelmesi ve işletmenin kendi kendini döndere bilmesi kadar kazanç sağlamasına kadar bütün giderleri kendiniz karşılamak zorundasınız. Bu giderlere ödemeler, eleman giderleri, elektrik, su, enerji, internet, kira, gida ve besleneme ve evinizin giderleri ile sizin kendi giderleriniz dahildir. 

Yapılan işe göre değişmekle birlikte m2 maliyetleri 850 ile 6000 tl kadar farklı maliyetler olur. Burada yapılacak iş, stok, ürün tedarik, satış ve tahsilat zamanını da katmak gerekiyor. Kosgeb girişimcilik eğitiimi alarak işletme kuranlara direk nakit para verilmediği için bu giderleri karşılayacak paranız olması gerekiyor. Net maliyetler için yapılacak iş, dükkânın durumu ve dekor, 6 aylık giderlerinizi hesaplamanız gerekiyor. En iyisi yapılacak işe göre maliyetleri kendiniz hesaplamanız gerekiyor. 

Bir iş yeri kurmak için dükkan kirası önemli bir gider olarak karsımıza çıkmakta olup ara sokakta bir yerde ucuza dükkan tutmak yerine ana cadde üzerinde ara dükkanın kira bedelinin iki katı da olsa cadde üzerinde bir iş yeri tutmanız size kazanç olarak döner çünkü insan trafiğinin yoğun olduğu yerde ve görünürde kolay bulunan bir konumda olması sizin daha fazla insan tarafından görünmenizi ve daha fazla müşteriniz olması anlamına geliyor. 

Ortalama işletmeler saat 4 kadar günlük cironun % 30 yaparken 4 den 12 kadar zaman diliminde % 70 yapar. Hizmette dayalı iş yerlerinde üretimde işe genelde saat başı üretim miktarı pek değişmez. Bunun için cironun düşük olduğu zamanlarda işletmeyi hareketlendirecek fikirler, fiyatlama, eşantiyonlar, randevu sistemi ile hareketsiz saatlerde trafik artırma yöntemleri yapılmalıdır. 

Kendi bağımsız iş yeri açmak kendi markanızı yaratmak istemeseniz o zaman franchise veren firmaların tekliflerini incelemeniz gerekiyor. Bazı işleri yapmak için kesinlikle araç gerekiyor. Bu maliyetlerin üzerinde ortalama 10.000 ile 100.000 dolar franchise parası eklemeniz gerekiyor ki bazı markalar bunun çok çok üzerinde bir rakam talep ediyorlar. Franchise almak yerine kendi markanızı ve sisteminizi kurarak franchise de vermeniz mümkün.

İş yeri kurmak yada yatırım yapmaya karar verdiyseniz giderleri hesaplayarak gelirleri de hesaplayın ama öncelik giderleri hesaplayın çünkü giderin gideceği kesinde gelirin geleceğinin garantisi yok. Bütün hesaplamalar ve planlamalar elle tutulur ve yazılı olsun. 

Yorumlar