İşyeri Açmayı Düşünenler






Kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilere öncelikle bildikleri iş üzerine iş kurmalarını tavsiye ediyorum. Eğer bir konuda uzmanlığınız yoksa o iste iflas etme durumunuz daha yüksek olur. İşin detaylarını bilmiyorsanız işin detaylarını bilen size bu konuda yok gösterecek birinden yardım alın. İşletme kurarken amaçlarınız net ve belirgin olmalı bunu yazılı hale getirerek planlama yapmanız gerekiyor. Yazılı bir planlama yaparken hem de yapmanız gerektiğini öğrenir elinizdeki olanakları en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğine inanırsınız. 

İşletme kurulumunda işletme sermayesi kadar işletme bilgisi ve entelektüel sermaye gerekiyor. Hatta işletme bilgisi işletme kurmak için maddi olanaklardan daha önemlidir. İş planı yaparken kesinlikle iş planına bağlı olarak en az 6 aylık giderleri nakit olarak karşılayacak paranız bir kenarda durmalıdır çünkü bir işletmenin kendi giderlerini karşılayacak kadar kazanması için 6 aylık size para kazandırması için işe en az 1 yıl zaman gerekiyor. 

Finansman konusunda devletin verdiği hibelerden ve teşviklerden yararlanmayı ihmal etmeyin. Kredi kullanmayı düşünüyorsanız en az yapılan yatırımın yarısını kendi cebinizden karşılayarak ilk ödemesini 1 yıl sonra olan kredilerden faydalanmaya çalısın. Eğer kosgeb gibi kurumlardan hibe ile destek alıyorsanız kosgeb size nakit para vermediğinden dolayı işletme karlı olana kadar giderleri karşılayacak nakit paranız olsun. 

İş planını yaptınız ve yapmak istediğiniz iş için gerekli maddi ve bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bundan sonra Francis’e yada bayilik alarak mı yoksa kendiniz bağımsız işletme kurarak mı devam edeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Franchise almanın faydaları olduğu gibi istenmeyen olumsuz durumları da var. Kendiniz bağımsız işletme açmayı düşünüyorsanız bununda olumlu ve olumsuz yanlarını iyi analiz etmek gerekiyor. 

Beli bir birikim ve işletme bilginiz varsa franchise parası vermek yerine kendi işinizi kurarak gerektiğinde mentroluk ve know haw alarak işletmenizi daha ucuza daha büyük ve karlı bir işletme kurarsınız. Paranız var ama işletme bilginiz yoksa o zaman Francis’e almak size daha mantıklı gelir. Burada karar verici olan girişimcinin kendisi olup iş bilgisine, konuma ve gelir ile giderine, amaçlarına bağlı olarak birinde karar vermesi gerekiyor. 

İşletme açarken iş fikrinizden sonra işletmenin kurulması gereken yer ve iş yerinde verilecek hizmetler ile müşteri kitlesine göre iş yerinin dekoru, elamanların eğitimi, iş yerinin yerleşimi, görünür reklam çalışmaları, ekibe görev ve sorumluluk verilmesi, hizmet yada ürün üretim yöntemi, fiyatlama politikaları ve finansal yönetimi belirleyerek pazara giriş planı yapılmalıdır. Bir müşteri ilk olarak işletmeye baktığında göze çarpanlar müşterinin içeri girip girmemeye karar almasına neden olur. Çok lüks döşeli bir işletme orta hedef kitleyi müşteri kitlesi olursa insanlar kaçar yada alt gelir grubuna hitap eden bir işletme işe müşteri ilk baktığında pahalı algısı oluşacağından girmek istemez. 

Müşteri hedef kitlesine ve yapılan işe göre ofis yada iş yeri dekor edilmelidir. Özelikle yapılan işten alakasız ve kalitesiz görünen bir işletmeye de kimse girmek istemez. İş yeri ile iş yerinin bulunduğu mekân bir birine uyumlu olup içerde müşterilerin rahat etmesi için gerekli kadar alan ve iş yerinin yüksekliği, hizmet için gerekli ekipmanlar ve yeteli wc bulunmalıdır. Aynı zamanda aydınlatma ve oturma düzeni, ısıtma insanların ne kadar zaman geçireceklerine karar vermelerine neden olur. 

Bütün bunlardan sonra elamanların işle ve insanlara olan iletişimi ile verilecek hizmet ve menüye bağlı olarak fiyatlamaya dikkat edilmelidir. Gıda sektöründe özelikle kafe, lokanta, pastane gibi yiyecek ve içecek tarzı hizmet veren işletmelerde insanlara bayat ürünlerle ve gıdalarla hizmet verilmemeli ve işletmeye özgü tatlar ve lezzetler olmalıdır. Hizmet sektöründe olsun perakende sektöründe müşteri ilk geldiğinde fazladan hizmet sunmak yada yeterli hizmeti sunduktan müşterinin kafasına beklenti oluşturup bir daha geldiğinde aynı hizmeti ve lezzeti bulamadığında müşteriniz bir daha gelmez. 

Kısaca işletmede verilen hizmet ile ürünler ve mekanlar bir birine uyumlu ve müşteri hedef kitlesine hitap etmelidir. İş yerleri bu kriterlere dikkat edilerek dekor edilmeli ve hazırlanmalı. Bir işletmede ürünler ve hizmetler ne kadar iyi olursa olsun insanlar o mekanda terler yada üşürlerse gelmeyi terke derler. Aynı zamanda onları rahatsız edecek kadar fazla yada az ışıklandırma, havalandırma ve soğutma sistemlerinin direk insanlar üzerine üflemesi istenmeyen bir durumdur. 

Var olan işletmenizi geliştirmek ve ürünler ile menüde değişiklik yapmak, Francis’e sistem kurarak yatırımcılara Francis’e vererek büyümek istiyorsanız bunlara dikkat etmek gerekiyor. Eskiden kalma çarsıda iş yeri olma fikri artık günümüzde geçerliliğini yitiriyor. Eskiden araba yoktu ulaşım zordu o nedenle insanlar çarşıya alış veriş yapmaya gidiyorlardı oysa bu zamanda hemen hemen her evde bir araba var. Onun için otoparkı olan cadde üzerinde bir yer olması daha uygun fiyata daha geniş mekân kiralarsanız ciroya göre kar oranınız artar. 

Simdi işin en önemli kısmı olan daha fazla satış ve müşterinin tekrar gelmesi için yapılacak işlemlere. Sürekli gelen müşterilere ayrıcalık tanınmalı ve onlara özel indirim ve hizmetler yapmalınız. Yapılan işe göre değişmekle birlikte birçok küçük detaylar sizlerin cironuzu ve karınızı dolaylı olarak artırır. Üstelik bunlar için ek yatırım yapmanıza da gerek yok. Lokanta ve kafe tarzı yerlerde insanlara bekletirken küçük ikramlar bekleme zaman alığınızı yok ederken yemekten sonra ek gıdalar almaları için teklif etmek karı artırır. Ürün alan müşteriye ürünü kullanımı durumunda gerekli olan ürünleri teklif ederek daha fazla satış yapmak mümkündür. Bu ek ürünler ucuz fiyatlı küçük ama karlı ürünlerden olmasını tavsiye ederim. 

Özelikle bayan müşteriler bunlara bayılırlar bir bayan kuaförü, bayanlara hitap eden mağazalar, kozmetik dükkânları, temizlik firmaları, perakendeciler gibi işlerde bu çok kolay ve ucuz yollu uygulana bilirdir. Kendi işinizi açmayı düşünüyorsanız farkındalık yaratmanız lazım bunun içinde farklı düşünmek ve farklı davranmak gerekiyor. 

Farkındalık farklılık getirir, Farklılık karlılık demektir. Ama tabi ki kar elde etmek şartı ile Unutmayın başarılı işletmeler ancak nitelikli elamanlarla mümkün olur. Onun yollu da eğitimden geçer. Bir işletmenin karının % 50 ye yakını satış sonrası servislerden yada ek satışlardan elde edilir. Satış kapatmak yerine müşteri ile dostluk ilişkisi kurmak daha mantıklı olup hem sizin müşteriniz ve aynı zamanda gönüllü reklamınız olur. Üstelik ülkemizde arkadaş tavsiyesi edilen ürün yada hizmet kesinlikle denenir ve kullanılır.

Bir işletme kar elde ettiği sürece devam eder. Bu da sadece satışla mümkün olup satış yaparak tahsil edilen para da iyi yönetilmeli. İşletmede yapılan her türlü faaliyet karlılığa olumlu etki sağlamalı ve işletmede bulunan her elaman kesinlikle satış eğitimi almalı. Direk müşterilerle ilgilenen kişilerin olması gereken nitelikler olarak insan ilişkileri, konuşma, sunum, ürünü anlatma, hitap etmeli giyimi düzgün, temiz işle ilgili olmalıdır. 


Yorumlar