KOSGEB'den Verilen Destekler Nelerdir?





KOBİ Destekleri almak isteyenler. KOSGEB Genel anlamda girişimcilere destek veren bir kurum olarak bilinirken aslına yeni işletme açanların yanında var olan işletmeleri geliştirmek ve büyütmek ile yönetim faaliyetlerini geliştirmek, franchise sistemleri oluşturmak, bayilik sistemi yönetimi, reklam ve fuar destekleri ile birlikte yazılımdan kartvizit giderlerine kadar karşılıyor. Burada önemli kriter kosgebe verilecek projenin işletmeye katkı sağlaması ve başvuru sahibinin bunu anlatması gerekiyor. 

Ayrıca kosgeb girişimcilik kapsamında 2000 TL işletme kurulumu, 18.000 TL ofis mobilya makine ve ekipman alımına 30,000 TL de kira  ve nitelikli elaman yardımı alabilirler. 100,000 TL de 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli 7 yıl vadeli faizsiz kredi. Sadece yeni kurulan işletmeler değil kurulmuş işletmeler de kosgebin değişik 36 adet desteklerinden yararlana bilirler. Bu destekler KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği Güçbirliği Destek Programı, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Genel Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programı, Kredi Faiz desteği, Laboratuvar Hizmetleri olarak ana başlıklar seklinde sıralanır. 

Her işletmenin geliştirilebilir bir yanı vardır. O nedenle her işletme kosgeb desteklerinden yararlana bilir. projenin ülkeye faydasının yanında üretim artırması, Pazar payı artırmak, maliyetleri düşürmek, kurumsallaşma faaliyetleri olması, Yeni ürün için ar – ge faaliyetleri yapmak, üretimi hızlandırmak, pazarlama ve satış artırıcı faaliyetler olması, rekabet avantajı, istidam artırma, işletme bilgisi artırma, Yurt içi ve yurt dişi satışları artırma kriterleri olmalıdır. 

Kosgeb desteklerinden yararlanmak için proje hazırlanmalı burada en önemli kriter yapılacak projenin işletmeye ne gibi katkıları olması ve projeyi gerçekleştirmek için yeterli finansal gücün olduğunu verilerle ve projeye göre talep edilen dosyalarla birlikte teslim edildiğinde kurul toplantısında başvuru yapan kurum yetkilisi yada kişinin projeyi anlatması için sunum yapmasıdır. Zaten toplantıya gittiyseniz projeniz % 80 oranında kabul edilmiş demektir. 

Bir işletmeci ve girişimciyi desteklemek için KOSGEB, TKDK, Sosyal yardımlaşma, TÜBİTAK ve Kalkınma ajansları ile Yatırım Melekleri tarafından projeye ve işletmelere destek veriliyor. Farklı kurumlar olsa da proje beklentileri aynı olmakla birlikte TÜBİTAK daha çok yeni ürün projeleri ve buluşlara destek sağlıyor. Yatırım meleklerinin ilgi alanı en fazla İnternet projelerini kaymış durumda. Yeni işletme kurma konusunda olsun var olan işletme ve işleri geliştirmek isteyenler desteklerden faydalanabilir. Kurumlar ile bankalar tarafından yapılan anlaşmalar ile girişimciler ve yatırımcılar daha uygun şartlarda daha uzun dönemli faizsiz kredi kullanmaları mümkündür. 

Kobi nedir? Küçük ve orta boy işletmeler demek oluyor. Bir işletmenin kobi olması için 250 den az çalışanı ve yıllık 40.000.000 TL altında olan her işletme kobi sınıfında  olarak KOSGEB'in KOBİ Desteklerinden faydalana bilir. Faydalanmak isteyen işletmelerin kurulum sonrası kosgeb veri tabanında kayıt olduktan sonra projelerini hazırlayarak internet ortamında göndermeleri gerekiyor. Proje onaylanmadan önce alınan ekipman ve harcamalar kosgeb hibe kapsamında olsa bile destek alınamaz. 



Yorumlar