Beceriksiz İşletmecinin Ülkeye ve İnsanlara Zararı



Sözde kendini yerli üretici diye lanse eden montaj firmaları ellerindeki  ürünü nasıl olsa başka üretici yok ürünü bizden almak zorunda kalsınlar diye anti damping vergisi ile beceriksizliklerini kapatmaya çalıştılar onların yüzünden küçük yatırımcılar zarar gördü. Simdi de satamadıkları panellerle kendilerine sistem kurarak elektrik enerjisinden gelir elde etmeye çalışıyorlar. Neden 

Oysa ipard programı ve yatırım teşvik belgesi kapsamında zaten kdv dışı olan yatırımdan dolayı fiyatlar etkilenmedi kendileri de satamadıkları panellerle kendi sistemlerini kurmak zorunda kaldılar. Bu kadar beceriksiz ve işletme kültüründen uzak olmakla nasıl başarılı üretim yaparak satış yaparak para kazanacaklar anlamadım. Oysa yasaklama yerine maliyet düşürme ödeme kolaylığı, kalite artırma, arge çalışmaları yapsalardı ya ama yok. 

Asıl benim kızdığım nokta bir kaç tane üretici denilen kişilerin lobi çalışması sonucu dile getirdikleri yapay sorunlara bakarak enerji bakanlığında karar alan kuruldaki insanların düşüncesi. Bir kaç ten insanın lafına bakarak mı karar alıyorsunuz yoksa Ülkenin yenilebilir enerji ile kalınma politikalarına bakarak mı karar vermeniz gerekiyor. Eğer kendini sözde yazar ve üreticilerin lafına bakarak karar alınacaksa o zaman sizin ne işiniz var orada. Her karar almada gazetecilere soralım onlar ne derse onu yapalım. 

Yeteneksiz işletmeciler yasaklama kararlarına destek verirler, fiyat üzerinden rekabet ederler, ürün kalitesinden oynarlar yada verdikleri sözde durmazlar. İş yapalım derken ülkenin çıkarlarını dahi düşünmeden sadece kendi çıkarları için halkı ve  ülkeyi zor durumda bırakırlar. Üretmek yerine satmak ve kolay para kazanmak derdinde olan yerli güneş enerji panelleri üretici firmalar bu kararla kendi ayaklarına mermi sıkmış oldular. 

Oysa uluslar arası faaliyet gösteren güneş enerji paneli üreticilerinden birinin iş geliştirme müdürü sadece piyasayı elle geçirmek için  yatırımcılara finansman sağlamak  sağlamak, pazarı ele geçirmek için yerli üreticilerin iflasına kadar maliyetine iş yapmak, Yatırımcıya uzun vadeli gelire karsılık iş yapmak, anahtar teslim projeler geliştirme durumunda sözde yerli üretici olanlar o zaman ne iş yapacak yerli üreticiler ifas etiklerinde piyasada büyük paya sahip olan firma istediği gibi fiyatlarla oynar yine olan halka olur, devlete olur. Hadi o da olmadı adamlar gelip güneş enerji panelleri üretim yaparsa ne olacak.


Zaten yakın zamanda güneş enerji firmalarında büyük iflaslar görünecek olan yine yatırımcıya olacak. Uzun vadeli olan güneş enerjisi yatırımı daha sistemlerin garantileri bitmeden firmalar iflas edecek ve yatırımcılar sistem bakımı ve garanti durumunda ne yapacaklar. Simdi insanlar sadece fiyata endekslenerek çalışacakları firmalara bakıyorlar. Hatta çoğu panellerin garantisinde bile bakmıyor. Ama pahalıya patlayacak bu durum daha sistem kendini ödemeden bakım maliyetleri ve giderleri artacak iste o zaman kalite oraya çıkacak çünkü kalitenin önemi uzun dönemli kullanımda ortaya çıkar.

Yorumlar