Kendi Markanı Oluşturmak ve Franchise Vermek






Yeni iş yeri açmak isteyen insanlar franchise almak yada kendi bağımsız işletmesini kurmak için iki tanesinden birini tercih ederler. İşletme bilgisi ve sermaye durumunda göre ya bağımsız kendi markalarını oluşturarak işletme açarlar yada franchise alarak işletme sahibi olurlar. Franchise almanın yada bağımsız işletme kurmanın kendilerine göre ve yatırımcıya bağlı olarak olumlu ve olumsuz tarafları bulunuyor. 

Franhise almak için franchise verenin talepleri doğrusunda yatırım yaparak onların yatırımcıdan talep ettikleri şartları yerine getimekle yükümlüdür. Franchise veren firma aylık hedeflenen ciro, ürün sunumu, işletme modeli, kullanılacak ürünleri, eğimleri ve makine ile ekipmanı franchise veren firmadan olmak zorunda ve hizmet üretimi için ham maddeyi franchise veren firmadan almak sorundadır. Bununla birlikte hazır bir marka , üretim yöntemi, işletme konsepti ve eğitim ile danışmanlık hizmetlerini ücretsiz alıp ürün geliştirme, fiyatlama, reklam gibi işletme detayları ile uğraşmak zorunda kalmaz. 

Kendi işletmesini kurmak isteyen işe bütün işletme geliştirme ve iş kurma, hizmet, iş modeli, dekor, markalaşma, ürünler ve hizmet sunumu ile ham madde tedarik, reklam, eğitim ve işletme geliştirmesi ile girişimcinin bizzat kendisi ilgilenmesi gerekiyor. Kendi bağımsız işletmesini kurarak marka olmak isteyenler için işletme bilgisi önemli olup sıfırdan başlaması ve kara geçmesi için uzun zaman ister oysa franshie de daha kısa zamanda kara geçer. 

İşletme bilginiz varsa franchise ile kendi markanızı oluşturma arasında en büyük fark tabi ki finansal olarak işletme kurma maliyetinde karsımıza çıkıyor. Kendi markasını oluşturmak franshise almaktan yarı yarıya daha ucuza mal oluyor. Franchise alarak 100 m2 alana işletme kurmak yerine bağımsız 200 m2 işletme kurmanız mümkün ve ürün ile fiyatlama konularında bağımsız hareket ederek franchise verenin şartlarına uymak zorunda değilsiniz. Kısaca franchise alanlar genelde işletme bilgisi olmayan ama parası olan insanlar tarafından tercih edilir. 

Franchise vermenin işletmeler acısından da faydaları vardır. Öncelikle olarak riski yatırımcıya yıkarak finansal kaynak bulmak ve yeni bölgelerde girerek ürün satmak, markalaşma çalışmalarını desteklemek, reklam maliyetlerini düşürmek, düzenli gelir elde etmek, ilk girişte işim hakkı alarak her ay düzenli ürün vermek ve kardan pay almak da var olan işletme sahibelerinin franchise ile birlikte bayilik vererek daha çok kar elde etmesini sağlamak için franshise sistemi oluşturarak yatırımcılarla birlikte kazanır. 

Bağımsız işletme kuran sadece kendi işletme faaliyetlerinden gelir elde ederken marka oluşturarak franchise sistmi ile yeni işletme kuracak olanlara franshise vermesiyle ne kadar çok franchise verirse o kadar çok ürün satısı ve geliri artar. Oysa franchise alması durumunda yatırımcılara franchise veremez ve bunlarda sadece işletme faaliyetlerinden gelir elde eder ve ayrıca franchise alan firmaya her ay düzenli ödeme yapmak zorunda kalırlar. Bazı markalar bölge müdürlükleri vererek o bölgede franhsise verme işlemlerini müdürlüklerle yada alt franchise vermelerini izin verse de ana firma kadar olmaz. 

Franchise vermenin işletmeye faydalarından dolayı işletmesi var olanlar yada yeni iş yeri kurmak isteyenler kendi markalaşma ve kurumsallaşma çalışmaları yaparak franchsie vermek istekleri son zamanlarda artı. Ana firmaya bağlı olmak yerine kendi markalarını yaratmak ve franchise vermek yada var olan işletmesini markalaşma ve kurumsal hale getirerek yatırımcılarla birlikte büyümek daha mantıklı geliyor. Sizce franchise almak mı, bağımsız işletme kurarak kendi markasını mı oluşturmak ve franchise vermek mı daha mantıklı yoksa sadece kendi işletmesini açmak mı daha mantıklıdır size göre?

Yorumlar