Ne İş Yapsak Çok Para Kazanırız?






Bana gelen telefon ve e postalarda yada toplantılarda ilk defa iş kuracak olanlar genelde ne iş yapsak çok para kazanırız? Diye soruyorlar. Nasıl başarılı oluruz, Nasıl iyi bir isletme kurmaktan çok direk nasıl para kazanırız diye soruyorlar ikinci soru olarak devlet ne kadar hibe veriyor. Özelikle Genç girişimcilere verilen hibelerle ilgili çok fazla sorular alıyorum. İşletmesi olanlar işe gelirimi nasıl artırırım, satışları artırma ve işini geliştirmeye yönelik soruları oluyor. 

Yeni işletme kuracak olanlarla işletmesi var olanların beklentileri de değişiyor. Oysa kimse gerçekten bir amacı olup iş fikri ile gelen çok az insan var. İnsanlar işin detayları ve farklılık yaratmak yerine nasıl kısa yoldan zengin olurum diyerek işletme kurmak istiyorlar. Genelde yapılmış olanı yapmak yada kulaktan dolma bilgilerle iş yeri açmak isteyenler çok fazla oluyor. O nedenle bana danışanların % 80 işletme açmaktan vaaz geçiyor. 

Neden mi çünkü onlara işletmeciliğin kolay olmadığını ama zor da olmadığını anlatmaya çalışıyorum. İşletmecilik bir yaşam biçimidir. Bir iş yada meslek değil beli bir zamanı ve saati günü yok her an nefes aldığın sürece işletmecisin. Mesai biti yarın devam ederim deme sansın yok ayrıca bir işletmeci işin teknik, yönetim, organize, satın alma, pazarlama, satış, ekip, finans ve muhasebe konularını iyi bilmelidir. Yoksa ilerleyemez sadece geçimini saplayacak kadar yada biraz fazla para kazanır. Zaten ona da işletmeci değil kendi işini yapan denir. 

Başarılı bir işletmeci olmanın yollu da girişimcilikten geçer. Girişimciliği işe yaşam seviyesi, hayattan beklentileri ve risk seviyesi belirler. Bir girişimcinin öncelikle bir ürün yada hizmette farklılık katmalı yeni bir niş alan bulmalıdır. Birileri yaptı iyi para kazandı bende kazanırım diyerek sıradan bir iş yaparsa sıradan para kazandığı gibi sektörü de olumsuz etkiler kendisine ve diğerlerine de zarar verir. Sizin onlardan bir farkınız olmalı. 

Bir işletmeci de olması gereken nitelikler olmalı ama bu sözde nitelikler yerine işe yarar nitelikler olarak araştırmacı, farklı gören farklılık yaratan, mücadele ruhu olan insan olmalıdır. Bir işletmenin tam olarak para kazanması için en az 3 yıl zaman geçmelidir. Zaten ilk yıl kendi cebinizden yerken 2 yıl ancak kendi kendini döndürmeye başlar ve sonra para kazandırır. Kısa zamanda para kazanma hayali kuranlar işletme kurmak yerine daha başka alanlara yönelsinler. Tabi burada para kazanma ile franchise sisteminde farklılık olsa da onda maliyetler de artıyor. 

Oysa Ülkemizde işletmelerin bir çoğu yanlış yönetim ve finansal planlamadan dolayı daha 6 ay olmadan kapanma noktasına geliyor ve en fazla 2 yıl ayakta duruyor o zaman kadar da servet bitmiş oluyor. İşletmecilerin bütün birikimlerini yitirme riski vardır. İşletme yönetiminde birçok bölüm ve işler var yönetilmesi gereken. İşletme açmanın en cazip edici tarafı işe kazanma ve gelir işletmecinin bilgisi ve eylemi kadar çoğalırken elamanlarda patronu zengin etmeye çalışmasıdır. Bir düşünün tek basına sizin zengin olmaya çalışmanız bir de sizin için onlarca insanın çalışması. 

İş yeri açılacak iş dalı belirlenirken yapılacak işin teknik ve işletme bilgisi meslek ile doğrudan ilişkisi vardır. En başarılı olacağınız iş mesleğinizle ilgili olmakla birlikte işletme bilginize bağlıdır. İşin meslek olarak teknik bilginiz o işle ilgili bir işletmede başarılı olacağınızın garantisini vermez ama işletme bilgisi ile işiniz mesleğiniz ve teknik bilginiz varsa başarılı olacağınız garantilidir. Tabi ki burada işletmeci işin içinde elamanın yapması gereken yada işletmenin her departmanı ile ilgili işi kendisi yapmaya kalkmak yerine işin üzerinde işini ve işletmesini geliştirmek için işin üstünde çalışması gerekiyor. 

İşletmesi var olanlar yeni iş kuranlara göre daha avantajlı olup beli bir bilinirlik ve işletme yönetimi vardır. Bu kişiler işini ve işletmesini geliştirmek için işletmeyi analiz ederek eksik kalan yönlerini belirlemeli ve geliştirmelidir. İşletme de yeniden yapılanma ve yönetim ile kurumsal firma haline gelmesi gerekiyor. Bu anlamda işi bilen kişilerden destek almalı ve özelikle satışları, ürünleri geliştirerek yeni pazarlar bularak pazarlama ve satış çalışmalarına ağırlık vermek için gerekli eğitimlere katılmalı yada elamanlarına eğitim vermelidir. Markalaşma çalışmaları yaparak franchise veya bayilik vererek yeni bölgelerde daha geniş alanda ürün dağıtımı ve hizmet sunumu yapmalı. 

İşletmelerin gelir kaynakları işletme içi doğrudan faaliyet gelirleri, finansal yönetim gelirleri ve başka firmanın işini yapmak iken işletme dışı gelir kaynakları olarak yatırım gelirleri ve başka firmalara iş yaptırmak olarak ek gelir kaynakları sağlanır. Ancak var olan bir çok işletme yatırım gelirleri ve finansal yönetimden kaynaklanan gelirlere dikkat etmez genelde doğrudan işletme faaliyetlerinden gelir elde ederler. Yeni işletme kuranlar yada var olan işletmelerini geliştirmek için kosgebden faydalanırlar. Kosgeb işletmelere direk nakit vermek yerine yatırımın önce girişimci yada işletmeci tarafından yapılmasını sonradan nakit olarak ödenmesini ister. % 100 hibe denilen bir olay olmayıp uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmadan yeni işletme kuranlar hibe alamaz. 






Yorumlar