Yatırım Teşvik Belgesi Almak İsteyenler





Yatırım teşvikleri belirli bölgelerde yatırım yapmaları amacı ile devlet tarafından teşvik ederek geri kalmış kırsal kesimde sanayileşme ve üretimi artırarak gelir düzeyini yükseltmek için devlet tarafından uygulanan politikalardır. Teşvik ile hibe genelde bir biri ile karıştırılır. Oysa teşvik belirlenmiş olan bölgelerde belirli sektörlere yatırım yapılması durumunda devletin vergi oranlarından muaf tutmak veya bir kısmından belirli orandan vaaz geçmektir. 

Hibe işe devletin belirlediği alanlarda yatırım yapmaları durumunda belirli illerde yatırım miktarına ve türüne bağlı olarak yatırımın belirli kısmını yatırım sonrası devletin direk nakit olarak geri ödemesidir. Türkiye de hibeler KOSGEB, TKDK ve kalkınma ajansları ile verilmektedir. Ayrıca devlet destekli krediler ise yatırım yapılması durumunda faizsiz yada banka kredisi kullanması durumunda yatırımcıya faiz miktarı kadar ödeme yapılması olarak karsımıza çıkar. 

Hiçbir yatırıma devlet kredi vermez. Kamu kurumları iller bankasından kredi kullanırken girişimcilerin uygulamalı eğitimden sonra KOSGEB tarafından kredi kullanması durumunda krediyi banka teminatı ile KOSGEB finanse ediyor. KOSGEB haricinde hiçbir yatırımcıya devlet kredi vermiyor. Diğerleri için anlaşmalı bankalardan daha düşük faizli yada faiz miktarını devlet karşılama yöntemine gidiyor. 

Ayrıca devletin hiçbir kurumu % 100 hibe vermiyor. Böyle diyenlere itibar etmeyin ve kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimi almadan hibe almanız mümkün değildir. Devletin hiçbir kurumu sizi arayarak size hibe var demez yada bu dosyaları imzala şu hesaba bu kadar para koy demezler. İnanmayın. 

TKDK ve KOSGEB Tarafından verilen hibeler ve desteklerle ilgılı yazılar yazarak faydalanmanız için yayınlamıştım arama yaparak bula bilirsiniz. Türkiye de ekonomi bakanlığı ve ekonomi bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 12 kurum tarafından teşvikler dağıtılıyor. Bu teşvikler tarımdan savunmaya kadar, İhracattan hizmetlere, sanayi üretimi dahil ger keşim ve her sektöre ayrılan bölgelere göre , kdv ve gümrük muafiyeti, iş veren sgk payı, vergi indirimi, yer temini, enerji indirimi, alım garantisi, faiz desteği alarak teşviklerden yararlanırken kosgeb yada tkdk hibelerinden yararlana bilirler. 

Teşviklerde Türkiye 6 bölgeye ayrılarak her bölgede oranlar ve faydalanma yılları farklılık gösterirken bazı işler için bölgesel destekler vardır. Yatırım yapacak bir kişi teviklerden yararlanırken yatırım türüne göre hibe alması mümkündür. Ancak kosgeb hibeleri bütün ilerde verilirken tkdk hibeleri 42 ilde veriliyor. Türkiye de yatırım yaparken teşvik almak için her bölgede yatırım oranları değişiklik gösteriyor. Ancak 500,000 TL nin altında olan yatırımlar faydalanamıyor. 

Yatırım teşvik belgesi almak için firma evraklarının yanında yatırıma ait plan, proje ve izinler alınarak ilgili kurumlara başvuru yapılarak teşviklerden yararlanmaya başlanır. Uzun dönemde yatırım teşvikleri hibelerden daha karlı olurken hibelerle birlikte yatırımların büyük kısmı karşılanır ve işletme rantabl hale gelir. En iyisi yatırım teşvikleri ve hibeler konusunda birinden yardım almak sizin için en faydalısı. 

Yorumlar