Okullarda Amaç Okur mu Yetistirmek

Bir  düşünün okulların yada okumanın amacını. Okulların amacı sadece insanların okur olmasını sağlayarak meslek edindirmek mi? Yoksa okuduğunu düşünen doğrusunu bulmak içim sorgulayarak araştıran mi doğrusunu bularak insanlara aktaran mi olmalıdır.

Sadece meslek edinmek ise bir çok meslek için kurslar düzenlemek yeterli olmaz mı?  O zaman okumananin amacı insanın okuyarak kendini geliştirmek sürekli öğrenmek ve dusunerek yanlis ile doğruyu gorup üzerine bilgi ve deneyim ile harmanlayarak yeni bilgi ve fikirlerle üretime katkı sağlamalı ve insaarin hayatlarına faydalı olmalıdır.

Bir çok insan için okumaka sadece diplama ve etiket ve meslek için yapılıp okul bitiginde bir daha okuma eyleminde bulunup kendini ve bilgisini güncelleme gereği duymuyorlar.

Dahasi bana göre okuduğunu düşünmeyen insan doğrusunu sorgulamayan sadece okuduğu ve duyduğunu tekrarlayan insanlar pabagandan bir farkı yoktur. Bu tip insan okuduklarina körü körüne bağlı ve kendilerini aydın zan eden kolay kandirilan çarpıtılmış yada yanli bilgerle gerçekleri inkar ederken onlarin amaçlarına hizmet eder.

Aslında okur yazar oranından çok nitelikli okur yazar oranına bakilmidir. Çünkü miktardan çok nitelik önemlidir. Ancak bir sınıfta aynı eğitimi alarak aynı okullarda okuyan insanlar farklı sonuclar alır.

İnsan öğrendiğini geçmişdeki deneyim ve bilgisi ile inanç ve duyguları ile karar aldigindan farklı düşünüyor ve davranır. Burada ilk olarak iş ailede başlıyor. Bir insan için en büyük hazine okuyan ve kendini gelistirmektir. Okullarda temel bilgi ve analtik düşünme öğretimi verilerek hayat boyu öğrenmeyi öğrenmelidir.

Öğrenmekle yada bilgi sahibi olmakta fark yaratmaz fark yaratan bildiğini uygulamaya koymak ve sonlandırarak devamlilik sağlamaktadır. Bir toplumun gelişmesi düşünen ve sorgulayarak doğruyu bulan ve birlik olarak milli amaclara sahib olmaktan geçer.

Bir saniye yoksa devlet mi istiyor vatandaşlık bilincine sahip ve kendisine öğretileri yerine getirecek kadar zeki ama yeni bir fikir ve düşünce ile icat yada farklı dusunecek kadar aptal topluluk istiyor bu amaçla da okulları mi kullanıyor. Eğitimciler ne der bu işe ?

Yorumlar