Esnafın İflas Etmede Bankalarin Etkisi

Turkiye'deki bankacılık yatırımları finanse etmek yada yeni iş alanları yapmak için yatırım yerine insanları ve esnafları nasıl sömürü yapılır üzerine kurulu. Ülke ekonomisine katkı sağlamak insanların yaşam seviyesini yükseltmek yatirimlari finanse etmek gibi bir amaçları yok. Ne kadar cepe atarız demekten başka .

Kredi verirken kredi alan kişinin paradan ne yapacağından çok ne kadar temintabiz olduguna bakar. Sizin çok yüksek gelirli iş planınız yada yatırımını olursa olsun yatırımın fizibilitesine bakmak yerine teminatıniza bakar.  Karlı ve ileriye dönük yüksek kar marjina sahib yatirim yatırımcinin yada iş kuracak kişinin teminatı olmadığı için kredi vermezler.

Ama sadece tüketime odaklı hızla değer kayıp eden adete para eritme sistemi olan tatiller. Otomobiller, tekstil, eğlence, elektronik, gıda vs gibi hizmetler ve yada alimlar için hızla kredi verirler çünkü teminatları var.

Teminata bu kadar bağlı olmasının nedeni alacaklarını garanti altına almak.  Garantili alacak olarak gayrimenkulleri görür. Onun için ev alanlara yuskek oranda faizle kredi verirler. Ancak orada odeme planı azalan bakiyeye gore yapılmaz ve tam bir soygun olur. Siz ilk baştan ödeme bitene kadar sabit ödersiniz öysa bakiye azaldı mı ödeme miktarı da azalması lazım. Turkiye'deki yatırımcısının finansman bilgisi yok deme nedeni tam olarak bundan.

Tabi birde işin verig ve maliyet , geitiri kısmı var. Ama bir banka bile konut yatırımcısından iki kat fazla kazanç elde ediyor. Aslında konut yatırımın hiç bir mantıki bir tarafı yok. Sadece sözde değer kazanıyor ama insanin cepine ve ülke ekonomisine kazandırmıyor.

Bankalar surekli esnafları kredi vermek için reklam yaparlar. Neden teminat yanında gelirleri vardır. Surekli işletmelerin kredi kullanarak daha yeni ekipmanlar, yeni otomobiller, daha falza iş ve harcama yapması durumunda daha çok kazanacaksınız. Sizin  önünüzde ki engel finansman kaynaklarını yeteri kadar kullanamamak olarak lanse ediliyor. Aslında esnafın finansman sorunu yok yönetim ve satis yapamama sorunu var.

Bankalardan kredi kullanarak işletmeyi büyütmek , yeni yatırım yapmak umudu ayağına ağırlık bağlayarak balçıktan kurtulma umudu gibidir. Çırpındıkça batarsin çünkü yüksek faiz oranlarının yanında bir de utanmadan işlem parası alırlar. Kısaca zaten sen batacaksin size kredi verelim sizde teminat verin ödeme yapmazsanız teminatiniz bizim olsun siz ilfas edin biz zengin olalalim.  sizi hızla iflas etirelim diyorlar.

Aylık 0.90 ile 1.30 kadar basit bileşik faiz ile yılık %16 ile 20 oranında oluyor. Yani kısaca 5 ile 7 yılda kredi kadar odeme yapıyorsunuz. Oysa bir yatırımın kendini amorti etmesi bile 6 yıl civarında kabul edilirse bankalar sizin iflas etmenizden ve elinizdekileri almaktan başka bir amacı olabir mi?

Yorumlar