Her Şeyi Bilirim. Her İşi Yaparim. Hallederiz Sorun Yok.

Bilenler ve bilirim diyenler. Bilen insan bildigi konuda acaba yanlis mi biliyorum diyerek ogrenmeye çalışır ve araştırırken sadece bir konuya odaklanır.  Her şeyi bilirim diyenler hiç bir konuda uzman olmazken her konuda fikirler vardır ve hiç bir zaman bilmediklerini dile getirmezler.

Aslında her konuda fikirleri olanlar başarısız oldularını bilip öğrenmek yerine söz soylerek eziklik psikojlerini bastirmaya çalışarak akıli ve bilgili görünme cabasidir. İçten içe kendilerinin yetersiz olduklarını kabul ederler ve öyledir de. Hiç bir zaman tarihte her şeyi bilirim diyenlerin adı yazılmaz.

Diğer konuda her işi yaparım diyenler vardır. Bir insan kırk yerde 1 m kuyu kazarsa su bulamaz ama bir yerde 40 m kuyu kazarsa kesinlikle suyu bulur. Her şey ben bilirim diyenler gibi her işi yaparım diyenlerde ne yazık ki aynı kalipa sokmak gerekiyor. Her işi yapmaya kalkarsanız hiç bir işi tam olarak yapamazsınız.

Bir de her işi hal ederiz diyen tiplerde danışmanlar var. Bunlarda özgüven patlaması yaşanırken her işi hal ederiz sıkıntı yok abi derler. Ozelikle işletme dünyasının bu kadar geniş ve derin olduğu gibi uzmanlık isteyen iş hayatında her konuda bilgili olmanız beklenemez.

Başarının sırrı her işi yapmak her şeyi bilmek ve her işi hallederim demekle olmuyor. Bir işte her detayını bilin ve sadece o işi yapın o zaman başarılı da olursunuz iş te bulur iyi kazançla zengin olursunuz.

Bir de her işi yaparım hal ederim diyenler tarafından bakmak lazım. Ülkemizde iş yapmaktan, uzmanliktan çok lafa, fiyata ve yaptigina bakılır. Onun için iyi iş yapmaktan ve iyi olmaktan ziyade ağzı laf yapanlar işi kapar. Çünkü ise değil lafa bakarız.

Birde ülkenin durumu ve işletmelerin insan kaynakları anlayışı var. Meslek seçiminde bile kendi kararlarını kendisi alamayan insan bir işte başarılı olamaz. Çünkü yaptığı işi yada mesleği sevmiyor ve ona işkence gibi geliyor. Kazancı da tatmin etmeyince iş değiştiriyor.

Firmalar işini iyi yapan elaman almak yerine her işi yapanı daha ucuza çalışanı tercih ediyor. İnsan iş bulup geçimini sağlayacak kadar parasal geliri olmaz ise tabi ki iş bulmak için her işi yapacak yada her işi bilirim diyerek sıkıntı yok hallederiz der.

Konuyu her iki taraftan irdelemek gerekiyor. İnsanlarin her şeyi bilirim demesinin ve her işi hal ederim diyerek iş  aramasının nedeni ülke politikalari, işletme anlayışı ve ekonomik durumdan kaynaklanıyor. Bizde ortalama bir insan bile en az 3 tane meslek yada iş  olarak   yapacak kadar işi bilenler vardır. 


Yorumlar