İşletmecilikte Söylenemeyen Gercekler

Her işte olduğu gibi iş dünyasında dile getirilemeyen madolyanin diğer yüzü var. İş adamlarının hayat hikayeleri gerceklerden uzak sadece kurgu üzerine yazılır anlatılır. Ayrıca iş dünyasında danışmanlık yapan insanlar ve girişimcilik eğitimleri hep eksik anlatılır. İsletme, ekonomi , iktisat, girişimcilik ve işletmecilikle ilgili bölümler dahil.

Gerçekten iş dünyasında başarılı olamka için sermaya ve iş fikri yeterli mi kesinlikle değil. İş dünyasının dile getirilemeyen pek çok yönleri var. Bir işletmecinin ve girişimcinin işletme yönetimi ve bilgisi dışında başarılı olması için sermyaden ve kişisel gelişim ve işletme bilgisinden iş fikrinden daha fazlasına ihtiyaç var.

İş dünyasında ne bildiginden daha önemli olan kimsin, kimlerdensin isterse isinizde en iyisi olun sizin elinizden tutan ve destek veren biri olmaz ise başarılı olmanız ne yazık ki imkansız gibidir.

En iyi iş fikiriniz olsada sermayaniz yoksa sadece o bilgi ve birikim ile birilerini zengin edersiniz. Girişimcilik egitiminde iş fikri paradan daha önemlidir derler. Doğru ama paranız yoksa iş fikirnizi hayata geçirecek durumunuz olmaz. Oysa gerekli teminat  durumunuz olursa o zaman para bulmakta zorluk cekmesiniz.

Bazen o kadar yetenekli insanla karşılaşıyorum ki bu insanın burada ne işi var dersin. Yetenekli ve donanımlı ama kimsesi olmadığı yada maddi durumu yeterli olmadığından kendin isni kuramaz ve firmada hak etmediği bir şey çalışarak heba olur.

Ülkemizde ks ararken bile işçi arayan firma öncelik olarak kendi çevresinde ve kendi adamlarına bakar. Sözde kurumsal firmalarda insan kaynaklarında bile elaman alımında kimlerden olduğuna tarafina ve düşüncelerine bakarlar.

Kısaca Türk iş dünyası profesyonellikten uzak hemsericik daha hakim durumda siz ne kadar yetenekli ve bilgili deneyimli olursanız olun. Sizden daha fasat olanlar iş bulurken sizler iş bulmasıniz. Oysa sizden daha yeteneksiz ve beceriksizler yüksek mevkilerde iş bulur  müdür bile olur.

Devletin verdiği hibeler ve olanaklardan yararlanırken bile tanıdık ve sermayaniz önemlidir. Yoksa yararlanmak mümkün değil.  En iyi iş fikriniz olsa da paranız yoksa iş kurmak için kredi kullanmak isterseniz teminat yada kefil isterler. Yani zengin değilseniz ve kimseniz yoksa imkansız değil ama işiniz kolay değil.

Bir işe teklif vermeniz durumunda sadece tanidik yada  hemşerimiz diye senden daha pahiya ama daha kötü yapana iş verirler ayrıcalık tanirlar. Bizim ülkemizde başarılı olmak için ya din, siyaset ve adaminiz olmalı yada zengin bir  ailenin üyesi olmanız gerekiyor.

Yorumlar