Balık, Kartala Av Yapmasını Öğretemez

Hayatı boyunca işletme kurmayan bir insan yeni kurulan işletmelerdeki sıkıntıları bilemez. Yeni işletme kurmak iş planı yapmaktan yada sadece sermaye  bulmaktan ibaret değildir.

Hayatı boyunca kurumsal firmaların departmanlarında görev alarak kendi isini kurmaktan korsanlar iş hayatına girecek olan girişimcilere işletme eğitimi vermemelidir. Nitekim iş hayatı boyunca başka Firmalarda departamanlarda görev alarak kariyer yapan kişilerin kendi işini kurmakla ne kadar deneyim olur.

Büyük firmalarda çalışan insanlar bana göre akvaryumda yaşayan balıklar gibidir. Her ay düzenli parasını alan, işletme faaliyetlerinde maddi sıkıntı olmadan örneklerden faaliyet yapmak için firmanın parasını kullanmak başka kendi kararlarını alarak kendi parası ile yapmak başkadır.

Oysa iş dünyasında başarılı olmak bir kartalın av yapması gibi pazarı analiz etmeli , fırsatları girmeli doğru zamanda doğru hamle ve harcama ile riske girmeden kazanacağı işe giriş yapmalıdır.

İşletme kurmak çocuk doğurmak ve çocuğu kuvözde büyütmek kadar sıkıntılı ama bir o kadar zevklidir. Kendi kararlarını alarak başarılı olamayan kişiler her zaman korkularının kurbanı olurlar.

Başarının hazini alamayanlar her zaman korkularının kurbanı olurlar. Okullarda yada danışmanlık firmalarında eğitim verenler işe bekara karı boşamak deyimi ile her şeyin çok kolay olduğunu ima ederler. Kendi deneyim ve tecrübelerine güvenemedikleri için kendi işini kuramazlar.

Üniversitelerde işin sadece akademik tarafında duran ve hiç pyasa deneyimi bilmeyen birinin iş hayatı ile ilgili eğitim vermeleri ve yol göstermeleri ne kadar faydalı olur. Tabi bazıları hariç ama istisnalar kaideleri bozmaz.

Bu adamlar her şeyi bilir ama işe gitmeyen insanlara benzer çok konuşurlar iş uygulamaya geldiklerinde ortalikta olmazlar. Yani kisaca balıklar gibi devlet memuru yada kurumsal firmalarda görevde bulunan birilerinin kartalara av yapmasını öğretmesini beklemek doğru mu?

Yorumlar