Girisimci Olmak İcin Ne Yapmali?

Son zamanlarda gençler arasında revaçta olan girişimci  olmak için bir çok öneriler ve kurallar koyan işletme makaleleri be eğitimleri veriliyor. Özel üniversiteler ile devlet üniversitelerinin ilgili bölümleri ve eğitim veren danışmanlık faaliyetleri bulunan kişilerde insanlara hazır girişimcilik reçetesi sunuyorlar.

Ama ne yazık ki burada da uyanık girişken insanlar köşeyi dönmek ve para kazanmak için işletmecilikte uzman olmayan kişiler tarafından sadece insanların ceplerindeki parayı almak için kişisel gelişim tarzında yüzeysel girişimcilik eğitimi veriliyor.

Oysa girişimcilik ciddi bir iş ve her insan girişimci olamaz. Her ne kadar girişimcilik eğitimi ile geliştirilebilir olsa da insan doğusundan gelen nitelikler ve hayat tarzi olarak düsünuyorum. Siz icinde girişkenlik olmayan insani sadece eğitim vererek girişimci yapamazsınız. Girimcilikten omce insan girişimci olmalıdır. Eğitim girişimi giriscilige donermek ve var olan yeteneklerin farkına varılarak geliştirilmesi için verilmis olmalı.

Ayrıca girişimcilik eğitimi sizin iyi bir işletmeci olup ciddi para kazanacaginiz anlima.geiyor. Girişimci fırsatları görmeli ve elindeki kaynakları en iyi şekilde kullanarak bir urun yada hizmet uretmek icin işletme kurmalı. İşletme kurmak işinde para , fikir, iş planı, pazar alanı, fırsatları görmek  ekip kurmak ve işletmek ilgili bilgi, organize etme, finansman yönetimi, satış yapmak, muhasebe, Hukkuk ve vergi konularinda beli başlı olarak bilgi sahibi olmalıdır.

Sadece girişimcilik eğitimi ile başarılı işletmeci olunsaydi kurulan bu kadar işletme kapanmaz ciddi anlamda kazançlar elde ederlerdi. Ülkemizde girişimcilik ilk önce duyum sonra işletme kurulum ve yatırım sonra iflas ve akila egitim yada danismanlik akla gelir. Ama bazen iş işten gecmis olur.

Fantastik hikayelere bakarak girişimci olursan sonun dramatik olur. Uyanın girişimcilik ruya olmadığı gibi işletme stratejiniz umut olamaz. Bazı danışmanların insanları gaza getirmeleri başarılı olmanızı sağlamaz. Eğitimlerde verilen bilgiler sadece kağıt üzerinde olup iş dunyasinin gerçeklerinden uzaktır.

Eğitim verenlere de bakarsanız genelde kendi işini kurmayan bir kurumda ücretli çalışanlar. Özellikle özel üniversitelerde okumuş büyük firmaların departmanlarında kariyer yaparak işten ayrılan yada kovulan insanlar tarafından veriliyor. Hiç bir işletme kurma deneyimi olmayan, iş planı hazırlamak bir yana sadece anlatan , Dar bütçe ile faaliyette bulunmayan insanlarin verdikleri eğitim ile basari beklemek kartondan bina yapmaya benzer.

İşletme kurmak da yatırım yapmakta oyun değil oyuncak hiç değil. Yanlis yatırım hayatımızda yillarinizi alır ve elimizdeki sermayaniz kayıp olur. Onun için en ince detayına kadar analiz edilmezi ve gerçekçi planlar oluşturulmali. Ama parasız hiç bir sey olmaz. Öncelikle şermaya ,çevre, ekip ve teknik bilgi olmaz ise olmazlardan yoksa yazık edersiniz kendineze.

Yorumlar