İş Kurmaya Nereden Başlamalı

İsletme kurmak isteyen insanlar işe nereden başlamalı? Bir çok internet sitesinde ve köşe yazılarında sözde işletmecilere öneriler ve tavsiyede bulunuyorlar. Hemen hemen internet üzerinden yada gazetelerde yazılanlar bir birinin kopyası ve daha çok kişisel gelisim dersi gibidir.

Bir işletme kurmak aslında işletme kurmadan daha ince girişimcilik evresinden başlar. Her ne kadar girişimcilik isletmeci olmak için yeterli olmaz ise de girişimci olunmadan işletmeci olunmaz.  Bu nedenle başarılı işletmeci olmak için başarılı bir girişimden başlanmis olmalıdır.

Öncelikle girişimcinin kendini iyi tanıması ve olanaklarını göz önünde alarak pazar araştırması ve analizi sounucu kendisinin eksik yanlarını ve güçlü noktaları bularak gidermek yollu ile kendini kişisel olarak işletmeci niteliklerine sahip olmalıdır.

Kişisel gelişim sonrası yapılacak işin teknik ve izinler ile sermaya durumu finansal yönetim, pazar payı, rakipler, maliyet, satış rakamları ile iş  yerinin konumu ve iş planı hazır olmalıdır.

Yukarıda yazılanların hemen hemen hepsi iş planı çerçevesinde yapılması gerekiyor. Ancak sadece iş plani hazırlamak yada girişimcilik eğitimi almak başarı için yeterli değil. İşletmecilik aslında iş planini uygulamaya koymak ve duruma göre piyasa ve iş durumuna göre güncellenmesi  gerekiyor.

İşletme kurmak isteyenlerin en büyük hataları yetersiz sermaya ve plansız ise girmek oluyor. Genelde bireysel girişimcilik ile işletme kurmak isteyen iş plansız ise dalıyor. Oysa kurumsal işletmeler tarafından kurulan isletmeler plana bağlı olarak kurulur.

Ülkemizde İş planı kurarak girisim yapmak genelde gereksiz olarak görünür . plansız iş tam olarak amaçlarına ulasmamaniza neden ur. Plansız iş yapmak parasütsüz uçaktan atlamaya benzer . Kesinikle sonuç istenen gibi olmaz.

Başka ülkelerde insanlar önce iş plani yapar sonra plana uyarlar. Bizde ise önce iş yaparlar sonra berbat giden isleri nasıl toparlariz diye plan yapılır. Oysa bazen iş işten geçmiş olur.

Bir de finansal olarak yetersiz sermaya ile kurulan işletme kaliic olmaz. Kit sermaya ile işletmede urun yada hizmet üretmek. Giderleri  karşılamak için en az isletme Kurulum maliyetinin %30 dan yada en az 6 aylık giderlerini karşılayacak kadar fazla nakit para olması gerekiyor.

KOSGEB desteklerinden yararlanmak için verilen eğitim isletmecilkte başarılı olacağınızı garantilemek adına yetersiz kalır. Nitekim girişimcilik eğitimi alarak işletme kuran insanların en az %70 si 3  yıl içinde iflas ediyor. Yada sadece giderlerini karşılayacak kadar para kazanıyor.

Şu anda yeni kendi işini kurmak isteyen girişimciler ve işletmek var olan işletmeciller ile iş adamları yeniden işletme planı yaparak işin ve işletmenin analizini yaparak zarardan  kurtulmali ve kara dönmelidir.

Yorumlar