İşyeri Acilma ve Kapanma Oranlari

TÜİK verilerine göre bir önceki yıla göre kurulan şirket sayısı yüzde 24,85 artarken, kapanan şirket sayısı yüzde 37 artmış. Bu istatistikler insanların iş kurma konusunda hevesli ama işletme yönetimi konusunda sorunlar olduğunu gösteriyor.

Özelikle KOSGEB desteklerinden yararlanmak ve girişimcilik danışmanlarının insanlara fazla gaz vererek olmayan niteliklerin varmış gibi yada olanların çok ustun olduğunu ima ederek kısa  zamanda zengin olmak vaadleri ile gaza getirmeleri, plansız ve yetersiz sermaya ile iş yeri açmaları neden oluyor.

Şu anda faaliyetine devam eden isletmelerin kullandiklari Kobi kredilerinin % 23.7 haciz durumunda bulunuyor.  TV ve medyada surekli iflas ertelemesinde bulanan işletmelerin oranında ciddi bir artış var. Ancak sadece kendi giderlerini karşılayacak kadar para kazanan işletmelerin verileri yok.

Türkiye de ki faaliyet gösteren kişilerin sadece %25 gibi bir oranı piyasanin %80 'ni elinde tutuyorlar. Yani diğer anlamda %75  oranındaki işletmeler Türkiye de dönen paranın sadece %20 ellerinde tutuyor.

Bu duruma bakılacak olursa şu anda aktif olarak faaliyet gösteren işletmelerde ciddi anlamda işletme yönetim ve finansal sorunlar ile yanlış yatırımlara dayanan sorunlar baş gösteriyor. Yetersiz işletme sermayesi ve yönetimden dolayı kapanırken yeni kurulan işletmelerin daha başarılı oldugu görünüyor.

Yeni kurulan isletmeler yönetim ve pazarlama ile urun geliştirme ,finansal yönetim ve katma değeri yüksek urun ve hizmetlerinden dolayı eski firmaların çıkışlarından pay alıyor.

Kapanan işletmeler  hiç bilmedikleri işlere yatırım yapmalari, ekip ve pazarlama hataları , satış ve tahsilat ile insan kaynakları hatalarinin yanında teşviklerden ve hibelerden yararlanması , farklı sektörlerin hepsinde birden fazla alanda profesyonellikten uzak olması kaçınılmaz son ile karşı karşıya kalıyor.

Ozelikle bankaların Kobi kredisi vermek için işletmelerin en büyük sorunurun finansal erişimde olmasını göstermeleri kolay kredi vererek yuskek oranda faiz oranları ile finansal kredi maliyetlerinin yüksek olması karı eritiyor.

İetmecilik oyun yada oyuncak değil ciddi anlamda emek isteyen bilgi ve birikim gerektiriyor. İşletme kurmak kadar işletmeyi devam etirmek ve  büyütmek  gerekiyor. İşletme kaynaklarını tam olarak kullanmalı ve kredi durumu aylık gelirin %30 dan fazla olmamasıni tavsiye ediyorum.

Yorumlar