Ağacı Severiz Ama Komsunun Bahçesinde Olursa

Nedir Allah aşkına bizdeki kendimiz olamamak ve kendimizi bile iki yüzlü olmak. Ağacı severiz ama komşunun bahçesinde olsun. İyi insanların severiz ama biz iyi olmayız. Karşıdaki insandan dusunceli insan olmasını bekliyoruz da biz karşıdaki insanı düşünüyor muyuz?

Meslek nedeni ile bir çok insanla telefonla yada yüz yuze gorusme yapıyorum. İyi insan aptal yerine koyup kullanmak için severiz insan aptal yerine konduğunda anladığında bizden uzak durduğunda sitem eder iyi insan kalmadı deriz.

Patron elamanı, elaman patronu beğenmez. İş beğenmeyip her işi kendimiz yapmaya kalkarız. Kimseye sormaya tenezzül etmeyiz. Ekip çalışması yapamayız. İş yok deriz işletme geliştirme konusunda kafa yormayiz. İnsanlardan değer beklerken, değer vermeyiz. Çocuk anayi ,ana çocuğu beğenmez.

Kendi mallarımizi beğenmeyip başka ülkeden ithal urunlere bayilir satın aliriz sonra cari açıktan şikayet ederiz. Esnaftan alışveriş yapmanız ama ilfas ediyor diye yaygara koparıriz. Bilgli gorunmek icin konusuruz. Barasiz yatırım yapmaya çalışır. 5 kuruş harcamadan yatırım yapmak isteriz. Beri kaçırır her şeyi devletten bekleriz.

Bir başarı ile hep başarılı olduğumuzu dusunuruz onunla övünür dururuz. İnsan kaynaklarındaki ise elaman alımı yapanlarla firma kendilerinin gibi davranırlar. 2 tane şubesi olan işletmeci her şeyi ben bilirim der sanki uluslararası firma yönetiyor gibi burnu havalarda. Kibirlenmeyi ve insanları küçük görmeyi kişisel gelişim deriz.

Kendimizi degersiz görür sitem ederiz. Güzel günler bizi bekler der yerimizde kimildamadan günlerin gelmesini bekleriz. Elamana değer vermeyiz ama ondan iş bekleriz. Danışma para vermeden faydalanmak isteriz. Bütün fikirleri karsidakinden aldık mı sırt döneriz.

Biz birine iyilik yapsak sanki adamın hayatını kurtarmis gibi havalara girer. Kendimize biri iyilik yapmış olsa küçümsemeye gider ne yaptın ki deriz. Hepimiz iş yapmak zengin olmak isteriz ama iş yapmaya gelince toz oluruz.

Bir çiçek ile bahar geldi zan ederiz. İnsanların iktidarlarınn lafına  bakarak gaza geliriz. Başkanın söyledikleri kendi gerçeğimiz gibi davranıriz. Eğitim yerine tv izler internette dolaşıyor okumak yerine oyun oynarım. Yapmadığımizi insanların yapmasını bekleriz başkasının başarılarını kıskanarak bakar kötülemeye çalışırız.

Sosyal alemde 10 numara insan ,bilgin ve filozof kesilir sokakta  iki kelime ile kendimizi ifade etmekten aciz kalırız. Herşey yapmak isteriz ama terlemek istemeyiz. Gelirimizden fazla harcar tembelik yaparız sonra fakirlik kader deriz.

İnsanlara akıl verir kendimize gelince uygulamayı. Aileden çok dışarıdaki insanlara değer veririz, kalite deriz ama fiyatına bakarız. Fakiriz der tasarruf yapamayız geliri artirmak için çalışmayız.

Bir amacimiz olmaz birlik olmayız. Hepimiz bir birimizin ardından konusuruz yüz yüze geldi mi can ciğer oluruz. Biz bir hata yaparsak normal başka biri yaparsa yerden yere vururuz. Fazla yatmayı başarı kabul eder çalışanlara salak deriz. İş deyince akla bedenen calismak gelir pazarlama, ticaret,sistem ve yazılım bize gore boş işler.

Girişimcilik, icat keşif kendi işini kurmak delilik deriz. Rızık deriz ama riske girmeyiz. Başka milletlere imrenir kendi milletimizden nefret ederiz. Kardeş kardesi ile geçinemez. Büyük küçüğü küçük büyüğü bilmez sevgi ve saygı bekleriz.

Kendimizi cok donanımli zan eder başkalarından alay ederiz. Korkakligimizi iyilikle karıştırır. Riske girmeye cesaret edemez tenezzül etmedim deriz. Oturduğumuz yerden her şey istedigimiz gibi olsun ama hiç bir şey yapmak istemiyoruz.

Hayal kurmaktan uzak, uretmek yerine tüketmek, birikim ve iktisat yapmak yerine savurganlık, verimli zamani kullanmak yerine boşa zaman harcamak. İnsanlara  iyi konuşmak yerine kötü konuşmayı kendimize erdem olarak kabul ediyoruz.

Daha yazacak çok şey varda ne yazık ki degmez diye dusunuyorum çünkü kimsenin aklında kalmaz ve zaten okumak gibi bir aliskaigimiz da yok. Okusak bile uygulamaya koymayiz yedi adımda unutur yine aynı yerden devam ederiz. İnşallah bir gün kendimiz oluruz. İste o zaman gerçekten zengin ve güçlü devlet oluruz. Bu kafa yada mantıkla değil.

Yorumlar