Alayli Eğitimliden Daha İyi İşletmeci Olur mu?

İş dünyasında insanlar temelde ikiye ayılır. Biri çıraklık, kalfalık ve ustalık aşamalarını geçen küçük yaştan bir esnaflık olanlara alaylı derler.

Diğeri de işletme ile ilgili har hangi bir okuldan mezun olup kendi işini kuranlara da eğitimli esnaf derler. Beki iş hayatında hangisi daha başarılı olur alaylı mi yoksa eğitimli olanlar mi?

Alayalı olanlar iek eğitimi olanlar arasında ciddi anlamda farklar vardir. Eğitimli olanlar işletme ve girişimcilik konusunda teorik bilgi ve az deneyim olur. Kendini geliştirse alaylı dan daha avantajlı konuma geçer.

Eğitimli işletmeciler işletme yönetim ve  iş geliştirmek, insan ilişkileri daha iyi olup teknoloji etkin kullanarak pazarlama ve satış  planları yaparken insan kaynaklarının daha iyi kullanır ve organize etmeye daha yatkındır. Ancak işle ilgili teknik detaylari çok bilmez.

Alaylı olanlar işe işin teknik be iş yapış biçimini daha iyi bilirler ama işletme yönetimi ve ekip kurmak gorev dağılımı yapmak be yetki verme konusunda daha sıkıntılı durumla karşı karşıya kaldıkları için büyüme ve pazarı doğru analiz edemez ve en fazla 5 çalışanlı küçük işletme olarak kalır.

Alaylilarin geneli baba işini yapar yada kendi islerini kurarlar. Hazır bir işyerini genelde babalarının işini devam ettirir yada kendi işini kurana kadar birikim yaparlar.

Günümüzde detayları bilmek kadar işin içinde çalışmaktan çok işletmeci işin üzerinde çalışıyor olması lazım. Elamaninin işini kendisi yapmaya kalkarsa kısır döngü girer ve küçük kalmaya devam ederken kurumsalasma aşamasına geçemez.

Eğitimli işletmeci pazar konumlandırma pazarlama ve satış işine odaklanmak yönetim konularina daha hakim olup işin teknik boyutunu işini bilenlere bırakır be kısa zamanda teknik olarak bilgi sahibi olur.

Alaylılar ise işletme yönetim konusunda uzun sure sonra ancak etkin olamaya başlarlar. İşletmenin yönetiminde karar alırken sadece kendi düşüncelerini ile hareket eder gelişmeleri takip edemeyeceği için geride kalır.

Alaylılar bu açıklarını ancak doğru danışman ve işletme yönetim danışmanlarından faydalanırsa o zaman hızlı bir ilerleme sağlar. İş dünyasında başarılı olmak eğitimli yada doğru danışmandan faydalanmaktan geçiyor.

Kurumsal bir aile şirketinde yetişen alaylılar işe sermaya bakımından sıkıntısız ve çekirdekten yetiştikleri için daha iyi oluyor.

Alaylı eğitim alarak bu açığını kapatırken, eğitimli olanlar da işin yenkin yönünü isi bilenlere bırakırsa arkadaki fark kapanır ve eğitii olan daha hızlı yol alır. Eğitimli olanlar da alaylı olan işletmecilere doğru danışmandan faydalanmalari durumunda kurumsal firma olup büyük işletme sahibi olurlar.

Yorumlar