Kendi İşini Kurmak İçin Doğru Zaman mi?

Kendi iş yerini kurmak isteyenler ! Sizce kendi işinizi kurmak için doğru zamanda misiniz? İş yeri kurma arifesinde bir çok kaynaktan girisimcilik için eğitim alarak işletmeci olmaya karar veridiniz.


İşletme danışmanları yada girişimcilik eğitimi veren kişiler bile farklı konuşurken işletme kurmak adına kararsız kalıp korkulariniz mi var. Tanı ki olacak işletme kurmaktan çok işletmenin devamını sağlamak marifet.

Türkiye'deki kurulan işletmelerin % 60 ilk 1  yıl içinde kapanıyor neden acaba nerede yanlış yapılıyor. İşletme danışmanlarından mi sorun var yoksa girişimci de mi ? Girismci yeterli donanım mi yok yoksa işletme bilgisi ve finansman yada işletme kurulumunda mi hata var?

Kimileri Başarılı olmak için doğru imkanlarla doğru zamanda doğru hareket yapmak gerekli derken bir taraftan da harekete geçmek için imkanların ve  doğru zamanı beklerseniz hiç bir zaman harekete geçemezsiniz. En doğru zaman Su an durma harekete geç diyorlar. Hangisi doğru.

Arkadaşlar kendi işini kurmak için iki önemli konu var biri işletme ve girişimcilik konusu diğeride işletmecinin kendi kişilik konusu önemlidir. 

Bekleme hemen harekete geç demek hazırlıksız uçaktan atla geber demekten başka bir şey değildir. Doğru zaman ve doğru sektörde doğru anda giriş yapmak hayatı öneme sahiptir.

Bir kere öncelik olarak girişimcinin bir amacı var mı? İşletme yönetimi için bilgi sahibi mi , işletmeci niteliklerini sahip mi? Finansman ne durumda hangi işi yapmak istiyor?

Diğer bir konuda girişimcilik eğitimi sizin iyi bir işletmeci olacağını garanti vermez. İşletme kurmadan önce yapılması gerekenler olarak iş yerinin konumu, iş planı, işletme bilgisi, pazar araştırmasi, maliyet ve satış rakamları kar oranları, vergiler, fiyatlama, satış ve pazarlama, satın alma, ekip oluşturma, finansman yönetimi, risk yönetimi ve planlama yapılmalıdır. 

Türk usulü kervan yolda düzelir dersen ya kervan hedefe ulaşmaz yada hedefe gecikmeli ulaşsa bile istenen mal ile ulaşılması mümkün olmaz. Planlama ve zaman yönetim işletmeler için para yönetimi kadar önemlidir.

Başarılı işletmeci olmak için işin teknik boyutu, finansman yönetimi, pazarlama ve satış bilgisi, organize etme, ekip kurmak, insan ilişkileri, muhasebe  ve iş hukuku bilinmesi gereklidir.

Hem işletme yeteneklerine sahip olup yapılması gereken iş ve pazar uygun olmali ve doğru zamanda girişimcilik yapilmasi gerekiyor.

Yoksa iflas ederek hem psikolojik hemde madi ve manavi kayıplar yaşarsınız. Yani işin %80 planlama geri kalan faliyet olmalı. Plansız faliyetin sonu hüsran olur.

En önemlisi de farkı olmak için yeni bir anlayış getirmek yada katma değer katmaniz gerekiyor. Yapılmış olan yapmak yada başka birileri yaptı bende yaparım diyerek  işletme açarsanız bire bir kopyalayarak diğerlerinden bir farkımız olmaz ve var olan esnafa da zarar verip piyasayı olumsuz yönde etkilersiniz. Hem siz kayıp eder hemde var olanların zarar etmesine neden olursunuz.

Yorumlar