Ne İs Yapsak mi İsi Nasıl Yapalım mi?

İşletme yönetim danışmanlığı yaptigimdan dolayı bir çok insandan e posta yada telefonla iş kurmak için yada var olan işletmelerini büyütmek için mesajlar ve telefon görüşmeleri yapıyorum.

Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerden gelen 3 temel soru var. 1. İş fikrim var param yok. Hibelerle be kredilerle nasıl iş yeri açarım. 2. Param var ne iş yapayım. 3. Mevcut isim var başka ne iş yapayım sorularından oluşuyor.

Çok az insan var olan isimi nasıl geliştirilir diye arıyor yada yazıyor . Oncelikel şunu söylemek istiyorum iş fikri önemli ama sermayesiz olmaz. KOSGEB işi kurduktan sonra size desteklenen harcamaların %60 bayan olması durumunda %70 ödeniyor. Bu miktar ne fazla işletme kurulum ve ekipman olarak 20.000 TL ayrıca 30.000 Tl de elaman ve kira ile işletme gideri olarak veriliyor.

100.000 TL kredi almak için banka teminatı yada kredi garanti fon teminati kullanılması lazım. Bu da demek oluyor ki para yoksa hibe de yok.

Parası olup iş kurmak isteyen insanlar ama hangi işi kuracaklarını karar veremeyenler kararsız şekilde bir gunde 3 tane fikir değiştiyor be iş bilgileri eksik. Oncelikle kendilerinin en iyi yapacağı eğitim yada kurs aldıkları alanda olmasını tavsiye ediyorum. Bildikleri isi Yapmak iflas etmemelerini garantisi demektir. Tabi işletme yönetim ve finans hatası yapmadıkları sürece .

Mevcut işi olan insanlar işletme kurali 3 ile 5 yil olmuş işe kendilerine aşırı guven ve bir miktar birikim olması yada kredi ile başka sektörlere giriş yapmak istiyorlar. Ne oldum delisi olarak bildikleri sektörü bırakarak hic bilmedikleri işlere yatırım yapmaya kalıyorlar.

Turkiye'deki gibi değişen piyasa şartlarına iş yapmak için bütün yatırım ve işletmeler bir sektörde toplamak yerine farklı sektörlerde yatırım yaparak olası risk dalgalarından korunmanın en güzel yoldur.

Ancak burada bilinmeyen işlere girmek riski de artıyor. Nitekim çok büyük firmalar bilmedikleri işe yatırım yaparak başarılı olan işler ile yeni yatırım ve işletmeleri iflas etme noktasına getiriyor.

Diğer bir konuda kredi alarak is yeri açmak. Öncelikle kredi kullanmayın diyorum. Ancak güçlü bir ekonomik durumunuz var ve odemde sorun yaşamayacaksaniz mal varlığının %30 geçmemek sarti ile kredi kullanabilirsiniz.

%100 kredi kullanarak ks yeri açmak kendi ayağına demir bağlayarak denize atmak gibidir. Yeni açılan siletme zaten ilk 5 ay giderleri karşılamak için akit paranız olmalı ve 1 yil sonra başabaş noktasına kadar kazanc sağlar . Büyük işletmede bile bir şube 3 yıl sonra kar getirecek hesaplaması yapılır.

Kredi almak için teminat gosyererek kredi almanız durumunda hem ilk aylarda İş olmayacak bende işletme giderleri ile banka odemesi faiz maliyetleri bincek başarı olunacak bir iş fikiri bile başarısızlikla sonuçlanacak.

En garantilisi yatırm yada bilinen işte öz sermaya ile  işletme açmak olacak. Yeni işletme kurmak yerine var olan işletmeyi karlı hale getirmek yada devir edilen işletmeyi alarak hızlı bir toparlanma sürecine girilmesidir.

İşletme satın alınması yada var olan işletmelerde işi ve işletmeyi büyütmek için öncelikle analiz edilerek karı hala getirmek gerekiyor. Var olan işletme büyüme yöntemleri, maliyetleri azaltmak yeni urun yada hizmet üretmek, satışları artırmak, etkin yönetim ve finansal yönetim avantajlarını kullanmak daha mantıklı olur.

Her durumda iş planı ve finansal tablo hazırlamasi yapılarak isin ve yatırım fizibilitesi yapılmalı. Ben yaparim kısmetse olur yoksa kaderim demek yanlıştır. Fizibilite yapmadan hiç bir zaman işletme kurmak yada yatırm yapma hatasına düşmeyin.

Ancak burada ne iş yapalım demek yerine işi nasıl yapalım ki farklilk be kazanç sağlayalım noktasına odaklanmiyorlar. Oysa farklılık işletme için en iyi kar getiren nokta oluyor. Ne işi yapalimdan çok işi nasıl iyi yapalım demek gerekiyor

Yorumlar