Yerli Ortak Kendi İşini Kurar, Yabancı Ortak Tamamını Alır.

İşletme yönetim danışmanlığı yaptığından dolayı yerli ve yabancı ortaklıklara kurulmuş bir çok firma satışı ve firma birleşmeleri ile yeni firma kurulum hizmetlerinin yanında hibe ve işletme geliştirme, Finansal yönetim ve yatırım danışmanlığında bulunuyorum.

Yerli firma yöneticileri ile yabancı firma yöneticilerinin hem girişimcilik hemde işletme kurmalarında ciddi anlamda düşünce farkları bulunuyor.

Yabancı firmalar Türkiye'de faaliyet göstermek istedikleri zaman yerel bir firma ile ortaklık, kendi ofisni açma yada distribütörlük vererek yada var olan yerel işletmeyi satın alarak piyasaya giriş yapıyorlar.

Ortaklık firma satın alma yönetimi olan halk arasında firma evliliği olarak biliniyor. Yabancılarin ilk pazara giriş yaparken yerel firma ile ortaklık kurmasının yada yerel firmayı satın almasının avantajlarından dolayı en çok tercih ediliyor.

Yerel firma ile birleşme yada yerel firmayı satın almak onlar için kısa zamanda markalaşma, hazır pazar payı, bilinirlik ve işletmenin faal olmasından dolayı ciddi anlamda avantajlarını kullanıyor.

Firma satın alma nedenleri ayni zamanda rakiperleri devre dışı bırakmak, pazar payını artırmak, maliyetleri azaltmak, hazır marka ve satış ile aktif ekip olması satın alanın faydasına oluyor.

Ortaklık yapmakta yada firma satın almada firmanın durumu, pazarın geleceği, ürün ve markalama, bilinirlik , pazar payı ve ciro ve kar paylarını göz önüne alarak değer tespit ediyorlar.

Danışmanlik kapsamında genel olarak ortaklık sıkıntıli bir iş olup yerel firmalar yada girişmciler tarafindan tercih edilmesinde ortaklik bir çok yönden avantaj tanırken ortaklığın doğru kişiler ve anlaşma olmadan yapılası da fazlaca risk barındırıyor.

Her ortaklık bir gün biter. Yalnız birada Yabancı ortak işi ve piyasayı öğrendiğinde yerli ortağın payını alır. Yerli ortak işi ve piyasayı öğrendiğinde ayrılarak kendi işletmesini kurar.

Bazen yabancı ortak yarı ortagin hakini almak için belirlenen fiyat üzerinden fazlaca ödeme yapmaya hazırdir. Çünkü kısa zamanda o parayi kazanır ve firmanın maddi ve manevi olarak bütün hakları kendisinde kalarak hemen para kazanmaya başlar.

Yerli ortak işte kendi işini kurar. Yeni işletme kurmak ve onu bilinir bir firma , marka haline getirmek, ekip kurmak, uretimi ve dağıtım, fiyat ile pazarda yer edinmek ve işletmeyi karlı hale getirmek uzun zaman alır. İşte bu nedenle yabancılar firmanın tamamini satın almaya daha hevesli oluyor.

Yorumlar