Plan Nedir? Ne İçin Plan Yapılır?

Bir zamanlar ülkemiz 'Bize plan değil pilav lazim' diyen biri tarafından yönetilmiştir. Nedir bu plan ve plan yapmak neden bu kadar önemlidir.

Planın önemini anlamak için önce plansizlik nedir diyelim? Plansız eylem husran, Eylemsiz plan hayalidir. Plansız iş yapanın başarısızlık arkadaşı olur.

Plan temelinde yapilacak bir eylem yada faaliyetlerin tamamlanması için amaçlarına bağlı olarak zamanlaması ve gerekli olan maddi, iş gücünü ve kaynakları kullanarak amaca yönelik basamak basamak eylemler düzenidir.

Planlama daha çok iş dünyası ve askeri hareketler ve inşaat gibi alanlarda çok kullanılması yanindq aslında hayata her şey bir plan çerçevesinde gelişir. Çay demlemek bile plan çerçevesinde oluyor.

Planlama olarak kalkınma planı, finansman plani, üretim plani, tedarik plânı, iş kurma planı, yönetim planı, organizasyon planı, eylem planı, inşaat planı gibi bir çok alanda planlar yapılıyor.

Planlama yapmak bize zaman tasarrufu, etkili İş gücünu kullanmak, rakiplerin zayif tarafını bulmak, Kendinin zayif ve ustun tarafları çıkarmak, plana göre tedarik yaparak gereksiz giderlerden kurtulmak ve olası risklere karşı hesaplama yapmak, beklentilerin gerçekleşmesini istenen miktarda zamanda yapılarak sonlandırmaktir.

İş dünyasına işletme planı, iş yönetim planı, üretim plani, yatırm planı, reklam planı, satın alma planı, eğitim planı ve proje planı olarak en çok kullanılan olanlardır.

İş dünyasında plansız hareket etmek parasütsüz uçaktan atlamaya yada plansız silahsız araziyi ve düşmanı tanımdan hesapsız kitapsız eyleme geçmektir.

İnsan oğlu yolculuk yaparken bile plan yaparken kesinlikle iş hayatında her adimi planlayarak yaparsa o zamana istenen verim alinir. Daha büyük projelerde ve yatırmda daha ince detalu plan yapmalıdır.

Yorumlar